Διεθνή

Guardian: Εκκληση 500 ακαδημαϊκών για νέες μεταναστευτικές πολιτικές


Έκκληση για την υιοθέτηση μιας επιστημονικής προσέγγισης στις πολιτικές για τη μετανάστευση απευθύνουν 500 ακαδημαϊκοί, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός Διεθνούς Πάνελ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους στη Guardian, η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται από μια σύγχυση σχετικά με τα αίτια και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μετανάστευσης.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι πολιτικές που υιοθέτησαν οι χώρες του ΟΟΣΑ την περασμένη δεκαετία, όπως το χτίσιμο τοίχων, δεν θα αποτρέψουν τη φυγή ανθρώπων από τις χώρες τους ούτε θα επηρεάσουν τα αίτια της μετανάστευσης μακροπρόθεσμα.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ακαδημαϊκοί παρουσιάζουν στην επιστολή τους ορισμένα δεδομένα για τη μετανάστευση τα οποία οπως ισχυρίζονται δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τους φορείς άσκησης πολιτικής:

*Η μετανάστευση λαμβάνει χώρα κυρίως μεταξύ περιοχών και όχι μεταξύ ηπείρων. Οι μετανάστες βρίσκονται κυρίως στις νότιες περιοχές του πλανήτη.

*Τα 246 εκατομμύρια μεταναστών αντιπροσωπεύουν μόνο το 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο το 19ο αιώνα.

*Οι περιορισμοί στις θεωρήσεις εισόδου ενισχύουν την εγκατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη σε μια χώρα: οι μετανάστες εργαζόμενοι μένουν αντί να μετακινούνται μεταξύ διάφορων χωρών.

*Το κλείσιμο των συνόρων όχι μόνο περιορίζει την κινητικότητα, αλλά και τις ανταλλαγές και μεταφορές πόρων, τεχνογνωσίας και ιδεών.

*Η άμεση πρόσβαση στη στέγαση, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας αυξάνει την ποιότητα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και των αναζητούντων άσυλο στις χώρες υποδοχής, μειώνοντας τις ανισότητες και την αποξένωση.

*Ο αντίκτυπος της μετανάστευσης στον πληθυσμό μιας χώρας είναι βραχυπρόθεσμος, καθώς οι συμπεριφορά των μεταναστών όσον αφορά την αναπαραγωγή προσαρμόζεται γρήγορα στις τάσεις της χώρας υποδοχής.

*O αντίκτυπος των μεταναστευτικών ροών στην αγορά εργασίας και στην ανάπτυξη είναι ουδέτερος ή θετικός, ανάλογα με τις συνθήκες.

Οι ακαδημαϊκοί που υπογράφουν την επιστολή ζητούν μια «ριζική αλλαγή παραδείγματος στην αντιμετώπιση τα μετανάστευσης και του ασύλου», η οποία θα βασίζεται σε μια λογική, ρεαλιστική, επιστημονικά ενήμερη και ανθρωπιστική προσέγγιση.

Για το σκοπό αυτό απευθύνουν έκκληση για μια έκτακτη συνάντηση επιστημόνων και ειδικών σε θέματα μετανάστευσης και για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Πάνελ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις