Αγορές

Γύρισε στην άμυνα το χρηματιστήριο, διατηρούνται οι προσδοκίες


Τα υψηλά επταετίας αποδείχθηκαν ισχυρό ανάχωμα για το χρηματιστήριο, που “φρέναρε” σήμερα και άλλαξε κατεύθυνση, μετά από ένα 6ήμερο μίνι-ράλι χαμηλών ταχυτήτων.  Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη απετέλεσαν ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις, που προκάλεσαν πιέσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό.
Το χρηματιστηριακό “θερμόμετρο” έπεσε, ο τζίρος μειώθηκε, αλλά το θετικό κλίμα διατηρείται και  οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά μπορεί να αποδειχθεί η νέα αξιολόγηση από τη Fitch, που θα δημοσιοποιηθεί το βράδυ. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές και δεν αναμένεται ουσιαστική αναβάθμιση, που θα έφερνε τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα μία θέση πιό κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Πάντως οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν νωρίτερα, κόντρα στη γενική τάση των χρεογράφων της Ευρωζώνης.

Οσον αφορά την περαιτέρω  πορεία του ΧΑ, στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

 Οι διεθνείς αγορές

Ενας άλλος σημαντικός παράγων θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Οπως επισημαίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αδύνατο να αυτονομηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street η εικόνα έχει επιδεινωθεί στη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων. DAX και Dow Jones χάνουν αυτή την ώρα περίπου 0,70%, σχεδόν αμετάβλητος ο FTSE-100  στο Λονδίνο.
Πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της ευρωζώνης, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε κατά 4,2% στα 94 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

 Στο ΧΑ  η σημερινή διορθωτική κίνηση θεωρείται φυσιολογική και ήταν αναμενόμενη μετά από 6 σερί ανοδικές συνεδριάσεις, που απέφεραν αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη, οδηγώντας τον ΓΔ στα υψηλά 7ετίας. Παρά το κόκκινο ταμπλό, αναλυτές εκτιμούν ότι ότι η αγορά δεν έχει χάσει τη δυναμική της και ότι θα ακολουθήσει αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα σε αρνητικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε στις 949,39 μονάδες, με απώλειες 0,67%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό  -1,38% στις 942,59 μονάδες και υψηλό -0,45% στις 946,31.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,83%, κλείνοντας στις 2.292 μονάδες. Στο -0,30% τερμάτισε ο  FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,52% μέχρι -1,60% και τερμάτισε με απώλειες  0,95%. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +2,8% και Attica Βank +1,1%. Αμετάβλητη η  Alpha, στο κόκκινο Εθνική -2,5%, Eurobank και Πειραιώς -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 5 μετοχές τερμάτισαν σε θετικό έδαφος: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,6%, Τιτάν και Σαράντης +1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ +1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΔΕΗ και Aegean -2,8%, Ελλάκτωρ -2,5%, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ -1,1%, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Quest – 1%, ΕΛΠΕ και Coca-Cola -0,9%.
 Στα mid caps Ικτίνος +2%, Autohellas +1,5%, Intracom και Παπουτάνης +1,1%. Στον αντίποδα Epsilon -3,4%, Αβαξ και Πλαστικά Θράκης -1,9%, Ιντρακάτ -1,3%, Ευρωπαϊκή Πίστη -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα