Πολιτική

Η ΕΥΠ προειδοποιεί υπουργούς: Οι υποκλοπές συνεχίζονται


Τι αναφέρει το επείγον σήμα που έστειλε η ΕΥΠ προς τους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους

Ενώ το σκάνδαλο υποκλοπών βρίσκεται σε εξέλιξη παραμένοντας στην πολιτική ατζέντα κυρίως της αντιπολίτευσης και στον δημόσιο διάλογο, νέα στοιχεία και αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν, εγείροντας κι άλλα ερωτηματικά για την πολύκροτη και πολυεπίπεδη υπόθεση.

Η ΕΥΠ που φέρεται ως εμπλεκόμενη, τουλάχιστον κατά τον πρώτο γύρο των αποκαλύψεων στο σκάνδαλο υποκλοπών πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, προειδοποιεί τους υπουργούς για την ασφάλεια των συνομιλιών τους. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» που επικαλείται πηγές από ΕΥΠ, η τελευταία έστειλε επείγον σήμα προς υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους,  υποστηρίζοντας ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω γνωστών εφαρμογών κινητών δεν είναι ασφαλείς.

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας, όπως και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης συνομιλίας, δεν είναι ασφαλείς και αδιάβλητες» γράφει το έγγραφο το οποίο εστάλη στα κυβερνητικά στελέχη προκαλώντας συναγερμό και έντονη ανησυχία. Δεν έχει καταστεί σαφές αν η ΕΥΠ είχε ισχυρές ενδείξεις ή αποδείξεις για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπουργών και γι’ αυτό προχώρησε στην επιστολή του επείγοντος σήματος, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα....

Η ΕΥΠ φέρεται να εφιστά την προσοχή σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να μην χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές κρυπτογραφημένων επικοινωνιών για ευαίσθητα θέματα και τους καλεί να τις αντικαταστήσουν με «άλλη λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία».

Στο δημοσίευμα, μάλιστα, δεν αναφέρεται το όνομα της εφαρμογής παρά μόνο πως ήδη χρησιμοποιείται από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας.

Εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς η πρωθυπουργός της Γαλλίας  Ελίζαμπεθ Μπορν απαγόρευσε στους υπουργούς να χρησιμοποιούν τις γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας, διότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση και την ασφάλειά τους. Σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει την περασμένη άνοιξη και η βρετανική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΠ ως αρχή ασφάλειας πληροφοριών είναι αρμόδια για την σύνταξη πολιτικών ασφαλειών και την προστασία κρατικών φορέων σε θέματα επικοινωνιών και πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα