Τράπεζες

Η Intrum αντί να κουρέψει δάνεια, κουρεύει... πιστωτές της


Βρήκε διέξοδο στην υπερχρέωση ο σουηδικός όμιλος - «Χρυσές» αποδόσεις από την ελληνική θυγατρική

Για έναν servicer η καθημερινή πρακτική είναι να κουρεύει δάνεια που διαχειρίζεται για να τα ρυθμίζει. Όμως, η Intrum, ο μεγαλύτερος όμιλος εταιρειών διαχείρισης δανείων στην Ευρώπη, με παρουσία σε 24 χώρες και κυρίαρχη θέση στην Ελλάδα, κούρεψε τους... δικούς της πιστωτές, για να ξεφύγει από την υπερχρέωση που απειλούσε να την καταστήσει προβληματική.

Η Intrum είχε κάνει για πολλά χρόνια κερδοσκοπικά ανοίγματα μακριά από την κύρια δραστηριότητά της στη διαχείριση δανείων. Είχε λάβει δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία ανέπτυξε επενδυτική δραστηριότητα, αγοράζοντας χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων.

Όμως, αυτός ο υπερδανεισμός έγινε «τοξικός» για τον σουηδικό όμιλο όταν αυξήθηκαν τα ευρωπαϊκά επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία του ευρώ και έφθασε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της, που από την αρχή του έτους ως τα μέσα Μαρτίου είχε προκαλέσει κατάρρευση της μετοχής της κατά 80%, καθώς εκφράζονταν αμφιβολίες για τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους και οι οίκοι αξιολόγησης την υποβάθμιζαν.

 Η συμφωνία με τους πιστωτές

Την Πέμπτη, η Intrum ανακοίνωσε συμφωνία με την πλειοψηφία των κατόχων του χρέους της (50,1%), ύψους 5,4 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα  και επιμήκυνση της διάρκειάς του. Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα ομόλογα θα ανταλλαγούν με τέσσερις νέες σειρές τίτλων, με λήξεις μεταξύ 2027 και 2030.

Η αξία των νέων τίτλων θα είναι στο 90% των παλαιών, δηλαδή θα κουρευτεί κατά 10%. Οι ομολογιούχοι θα πάρουν σε αντάλλαγμα το 10% των μετοχών της Intrum, η οποία θα εκδώσει και νέο χρέος ύψους 526 εκατ. ευρώ για να επαναγοράσει ένα μέρος των νέων τίτλων που θα εκδοθούν.

Η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα μειώσει σημαντικά τη μόχλευση του ισολογισμού της, θα επεκτείνει τη διάρκεια εξυπηρέτησης του χρέους και θα υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξή της. Παράλληλα, διαπραγματεύεται με τράπεζες και για τον λογαριασμό ανακυκλούμενης πίστωσης που διαθέτει, με σκοπό να επεκταθεί χρονικά η ωρίμανσή των υποχρεώσεων.

Οι ανακοινώσεις έγιναν την Πέμπτη και μέσα σε δύο συνεδριάσεις, της Πέμπτης και της Παρασκευής, η μετοχή της Intrum κέρδισε 20%. Από το χαμηλότερο σημείο που έπιασε φέτος, στις 20 Μαρτίου, η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 178%.

 Μεγάλα κέρδη στην Ελλάδα

Η μητρική Intrum μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, όμως η θυγατρική στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια της Τρ. Πειραιώς και κατά 20% ελέγχεται από την τράπεζα, έχει αποδειχθεί χρυσοφόρα, αν και της έχουν επιβληθεί σημαντικά πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για παραβιάσεις της νομοθεσίας, ενώ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει έγκαιρα τον Ιούνιο τη διαδικασία νέας αδειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και έλαβε παράταση έως τον Οκτώβριο.

Στη χρήση του 2023, η Intrum Hellas πέτυχε κέρδη προ φόρων ύψους 112,5 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 85,8 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή την κερδοφορία, διένειμε μέρισμα 83,4 εκατ. ευρώ, ενώ θα επέστρεψε στους μετόχους, τη σουηδική Intrum και την Πειραιώς, κεφάλαια ύψους 27,4 εκατ. ευρώ. Για την προηγούμενη χρήση είχε κάνει διανομές -μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου- ύψους 234,6 εκατ. ευρώ. Έτσι, σε μία διετία έχει αποδώσει στους μετόχους της συνολικά 345,4 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2023, η Intrum Hellas είχε υπό τη διαχείρισή της 26 χαρτοφυλάκια, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 23,8 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια (HAPS) με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Phoenix, Vega & Sunrise) συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 15,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις