Επιχειρήσεις

Η «συνταγή» για το καλύτερο σύστημα υγείας


Οι παράγοντες των προβλημάτων, οι συντελεστές του κόστους και τα οφέλη της διαχείρισης των αποζημιώσεων

Σε τρεις κυρίως παράγοντες οφείλονται τα προβλήματα της υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr και στην εφημερίδα FreeMoney ο Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας του Ομίλου Interamerican Γιώργος Βελιώτης: Στο υφιστάμενο πλαίσιο που δεν προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση, στ’ ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποιο είναι το πραγματικό κόστος της υγείας και στ’ ότι ως λαός είμαστε αισιόδοξοι. Αναφερόμενος στο κόστος της υγείας, υπογραμμίζει ότι αυτό εξαρτάται από το κόστος της νέας ιατρικής τεχνολογίας, την αύξηση των χρονίων παθήσεων και την γήρανση του πληθυσμού. Σχολιάζοντας το θέμα των αμοιβών των ιατρών διατυπώνει ότι η σύγχρονη τάση υποδεικνύει τις «ομαδοποιημένες αμοιβές» για συγκεκριμένες διαγνώσεις ενώ απαντώντας στο θέμα της διαφάνειας κάνει λόγο για κανόνες και διαδικασίες, κατάλληλα συστήματα που θα εξασφαλίζουν την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών και την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτές.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

- To θέμα της υγείας απασχολεί την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Τελευταία περισσότερο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, των περικοπών στις παροχές και την ικανότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες, όταν έχουν ανάγκη υπηρεσιών φροντίδας της υγείας, να βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κίνδυνο και να επωμίζονται υψηλό κόστος για την θεραπεία τους, παρά το γεγονός ότι συμμετέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πού βρίσκεται η ρίζα του κακού;

 Το πρόβλημα οφείλεται σε τρεις, κυρίως, παράγοντες:
Πρώτον, το υφιστάμενο πλαίσιο δεν προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση και αν οι πολίτες επιλέξουν να ασφαλισθούν, ουσιαστικά πληρώνουν δύο φορές για τις ίδιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διεθνώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, παρέχοντας από απλά φορολογικά κίνητρα έως το σημείο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να συμπληρώνουν ή και μερικές φορές να υποκαθιστούν πλήρως τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Δεύτερον, οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ποιό είναι το πραγματικό κόστος της Υγείας, έχουν την εντύπωση πως είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Έτσι, αφ’ ενός πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος της Υγείας σε περίπτωση που χρειαστεί, αφ’ ετέρου δε θεωρούν ότι το κόστος των ασφαλιστικών προγραμμάτων για την υγεία είναι δυσανάλογα υψηλό. Ως αποτέλεσμα, μία μερίδα ατόμων επιλέγει να μην ασφαλισθεί.
Τρίτον, ως λαός είμαστε φύσει αισιόδοξοι. Γι’ αυτό πολύ συχνά πιστεύουμε ότι όλα τα δεινά για την υγεία μπορεί να συμβαίνουν σε άλλους αλλά δεν θα συμβούν σε εμάς ή εφ’ όσον συμβούν, θα βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το κόστος χωρίς σοβαρές συνέπειες για τα οικονομικά μας. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτών των τριών λόγων είναι ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν αντιλαμβάνεται εγκαίρως το μέγεθος του προβλήματος και έτσι δεν αναζητεί λύσεις.
Βεβαίως σε αυτή την κατάσταση έχουμε και εμείς ως ασφαλιστική αγορά την ευθύνη να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για ανοικτή επικοινωνία, σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού.

- Είναι ακριβή σήμερα η υγεία στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να διευκρινίσω ότι η Υγεία είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση σε όλες τις χώρες του κόσμου και το κόστος εξακολουθεί να αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς.
Οι λόγοι που το κόστος εκτινάσσεται είναι πολλοί..
Ας έλθουμε στο θέμα του κόστους συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Συνολικά, το κόστος δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, στον ιδιωτικό τομέα το κόστος είναι υψηλότερο λόγω στρεβλώσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του.

Πώς μεταφράζεται για τους πολίτες η αύξηση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο τελικό κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και στην αύξηση του φόρου ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις υγείας από 10% σε 15%;

- Είναι απολύτως σαφές ότι αυτές οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς αυξάνουν το ήδη μεγάλο κόστος της Υγείας και επιβαρύνουν το τελικό κόστος ανεξάρτητα από το ποιός το αναλαμβάνει: οι εταιρίες, τα νοσοκομεία ή οι ασφαλισμένοι. Στην πράξη, είναι δύσκολο οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία να απορροφήσει την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων και του ΦΠΑ.

- Η συνταγή για την θεραπεία συστήνει δημόσιο σύστημα υγείας ή ιδιωτικό;
 
Εκτιμώντας όλες τις ενδείξεις, θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι ένα μεικτό σύστημα στο οποίο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα συνεργάζονται στενά. Το ποιά ακριβώς μορφή θα πρέπει να έχει αυτή η συνεργασία, ή πώς θα μπορούσε να συνεισφέρει ο κάθε τομέας, νομίζω ότι δεν μπορούμε να το εικάσουμε χωρίς πρώτα να το διερευνήσουμε εξαντλητικά. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Η μορφή της συνεργασίας μπορεί να προκύψει μόνο μετά από ανοικτό και ειλικρινή διάλογο των δύο πλευρών, προκειμένου να καταλήξουμε στο μοντέλο συνεργασίας που ταιριάζει καλύτερα στα δεδομένα της Ελλάδος. Το μοντέλο αυτό μάλιστα ίσως χρειαστεί να διαφοροποιείται σε ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα, για να προσφέρει κατά το δυνατόν περισσότερα οφέλη στους πολίτες της χώρας.

- Πώς μπορεί να διαμορφωθεί καλύτερα μία συνέργεια μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ώστε να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους και παράλληλα να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ασθενείς;

Οπως ξαναείπα, η περιττή επανάληψη των υπηρεσιών που έχουμε σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αυξάνει το κόστος χωρίς λόγο. Συνεπώς, η σημερινή κατάσταση κρύβει μία σημαντική ευκαιρία να εξορθολογήσουμε το σημερινό κόστος και να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που θα εξοικονομήσουμε για την παροχή υπηρεσιών υγείας που λείπουν σήμερα. Σε γενικές γραμμές, οι στόχοι της συνεργασίας πρέπει να είναι:
•    Να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση των υφισταμένων πόρων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα να μειωθεί και το κόστος τους.
•    Να οργανωθεί καλύτερα η παροχή των υπηρεσιών έτσι ώστε αυτές να μην είναι κατακερματισμένες, να προάγεται η στενή συνεργασία των μελών του συστήματος και να υπάρχει «ιατρική συνέχεια». Ο κατακερματισμός οδηγεί σε υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, περιττή επανάληψη υπηρεσιών και σπατάλη των πόρων.
•    Να δημιουργηθεί η κατάλληλη μηχανογραφική υποδομή που θα επιτρέπει την σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας.

- Οι αμοιβές των ιατρών έχουν ρόλο στην βελτίωση του συστήματος;

Οι αμοιβές των ιατρών σίγουρα παίζουν ρόλο. Ιστορικά, σε διάφορες περιόδους και χώρες έχουν ισχύσει διάφορα συστήματα αμοιβών. Σε περιπτώσεις όπως η κατά κεφαλή αμοιβή των ιατρών ανεξάρτητα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν ανταμείβει την καλή άσκηση της ιατρικής.
Από την αντίθετη πλευρά, συστήματα που αντάμειβαν τους γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση οδήγησαν σε υπερβολές και σε περισσότερες πράξεις απ’ όσες ήταν αναγκαίες. Αυτή η πρακτική οδηγεί όχι μόνο σε σπατάλη πόρων, αλλά επιπλέον δεν εξασφαλίζει τις υπηρεσίες που είναι καταλληλότερες για τους ασθενείς. Η σύγχρονη τάση είναι οι «ομαδοποιημένες αμοιβές» για συγκεκριμένες διαγνώσεις. Με αυτό το σύστημα αμοιβών οι ιατροί λαμβάνουν μία συνολική αμοιβή για όλες τις υπηρεσίες που θα χρειαστούν για ένα κύκλο θεραπείας, ανάλογα με την διάγνωση και έτσι, όχι μόνο προάγεται η καλή υγεία, αλλά και είναι δυνατόν να προϋπολογίζουμε το κόστος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

- Μπορεί να υπάρξει πλαίσιο προστασίας των ευπαθών ομάδων;
 
Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι σε μία σύγχρονη κοινωνία πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας όλων των κοινωνικών ομάδων, χωρίς διακρίσεις. Το πρόβλημα είναι στο κόστος που συνεπάγεται αυτό, ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που περνάει η χώρα μας. Ένα καλά οργανωμένο σύστημα υγείας που αξιοποιεί όλους τους υφιστάμενους πόρους με τον βέλτιστο τρόπο, μπορεί να δώσει την λύση και σε αυτή τη περίπτωση.

- Η διαχείριση των ζημιών και των αποζημιώσεων, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει;

Η στιγμή της αποζημίωσης είναι η στιγμή της αλήθειας, η στιγμή για την οποία οι πελάτες έχουν επιλέξει την ιδιωτική ασφάλιση. Οι σωστές αποζημιώσεις συμβάλλουν στην δημιουργία αξιοπιστίας και στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πελάτες.

Με την διαχείριση των αποζημιώσεων πρέπει να πετυχαίνουμε δύο στόχους: αφ’ ενός να παρέχεται δίκαια αποζημίωση, αφ’ ετέρου να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας με τη σωστή ποιότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αισθάνεται ο κάθε πελάτης τη σιγουριά ότι θα καλυφθεί η θεραπεία που χρειάζεται για την αποκατάσταση της υγείας του.

Η διαχείριση των αποζημιώσεων είναι μία από τους βασικές δραστηριότητες στις οποίες ο δημόσιος τομέας μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, διότι στη σωστή διαχείριση ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία προκειμένου να αποτρέπει την σπατάλη και τη λανθασμένη αποζημίωση.

- Απάντηση για την διαφθορά, υπάρχει;
 
Η διαφθορά έρχεται ως τελικό αποτέλεσμα πολλών επί μέρους προβλημάτων. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την πάταξή της δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα διότι κατά κανόνα ο αγώνας δινόταν σε μεμονωμένα μέτωπα, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε πολλούς επιμέρους τομείς.

Προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς, πέρα από τις επιμέρους λύσεις που θα δοθούν πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα θεμέλια στα οποία θα στηριχθούν οι λύσεις. Τα θεμέλια αυτά είναι: διαφάνεια σε αρχές, κανόνες και διαδικασίες, κατάλληλα συστήματα που θα εξασφαλίζουν την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών και την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτές και τέλος, επιμονή στην εφαρμογή των λύσεων διότι η σωστή διαχείριση της υγείας είναι μία μακροχρόνια υπόθεση και τα μέτρα που παίρνει κάποιος σήμερα μπορεί να αποδώσουν αρκετά χρόνια μετά.

Η Interamerican τί έχει κάνει για όλα αυτά;

Για να απαντήσει σε προκλήσεις όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως, η εταιρία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις:

Η μία κατεύθυνση οδηγεί σε οφέλη για την κοινωνία μας, συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό, η INTERAMERICAN έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την διαχείριση των προβλημάτων αυτών και για τις λύσεις που έχουν ακολουθήσει άλλες χώρες.

Η δεύτερη κατεύθυνση οδηγεί σε οφέλη για τους ασφαλισμένους της INTERAMERICAN. Για να εξασφαλίσουμε την ικανοποιητική προστασία των ασφαλισμένων έχουμε εφαρμόσει μία δέσμη λύσεων που η κάθε μία αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο μέρος του προβλήματος. Ειδικά για το MEDISYSTEM, οι ασφαλιστικές καλύψεις διαφοροποιούνται διότι συνδέονται κατ’ ευθείαν με τις υπηρεσίες που παρέχονται από ένα δίκτυο υγείας που έχουμε οργανώσει εμείς. Μέσω αυτού του δικτύου, που διέπεται από κανόνες και έχει συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις λύσεις που έχουμε επιλέξει. Το δίκτυο αυτό είναι εκτεταμένο τόσο από γεωγραφικής πλευράς, ώστε να καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδος, όσο και από πλευράς των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω αυτού.

Αποτελείται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διαγνωστικά κέντρα, πολυιατρεία, νοσοκομεία εκ των οποίων ένα ιδιόκτητο, που έχει αναπτύξει ειδική τεχνογνωσία για την άρτια διαχείριση νοσηλειών σε ημερήσια βάση και τέλος, μία υπηρεσία Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο με έναν ιδιόκτητο στόλο ασθενοφόρων και ιπτάμενα μέσα (ελικόπτερα - αεροπλάνα).

Το δίκτυο υγείας λειτουργεί με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και με στενή συνεργασία όλων των μελών του, έτσι ώστε να εφαρμόζει τις λύσεις που προανέφερα και να προστατεύει με ουσιαστικό τρόπο τους ασφαλισμένους μας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις