Πολιτική

Ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ: Θα κερδίζουν πλέον και οι καταναλωτές


Μέχρι τώρα η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή επιβάρυνε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και γινόταν προς όφελος του περιβάλλοντος. Εφεξής θα αποφέρει οικονομικό όφελος και στους καταναλωτές.
Οσο περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν στην αγορά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Σημαντική διαφορά τιμής θα προκύψει λόγω μεταβολής του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και επειδή οι παραγωγοί/ πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του κόστους  εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, το οποίο μέχρι τώρα εποιβάρυνε εν μέρει τους καταναλωτές

Από τη φετινή χρονιά και στη συνέχεια το ΕΤΜΕΑΡ θα θα μένει αμετάβλητο, ή θα αυξηθεί οριακά κατά 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πιθανότερο είναι να μη γίνει ούτε αυτή η οριακή αύξηση.

Για πολλά χρόνια οι λογαριασμοί κατανάλωσης ρεύματος επιβαρύνονταν με το τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) υπέρ ΑΠΕ, με το οποίο χρηματοδοτείται η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. Η κορύφωση με απότομη αύξηση σημειώθηκε την τριετία 2011-2013. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη διείσδυση κυρίως των φωτοβολταϊκών. Στη συνέχεια υπήρξε σταθεροποίηση του ειδικού τέλους.

Για το 2017 και τα επόμενα χρόνια, βάσει του νόμου 4414/16 αρθρο 23, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να καλύπτουν μέρος των ποσών που απαιτούνται για τον διαρκή ισοσκελισμό του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Φθηνότερο ρεύμα

Παράλληλα η "οικονομική ωρίμανση" ορισμένων τεχνολογιών όπως των φωτοβολταϊκών λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών  όπως έδειξε  και μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη ςγια λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι εφεξής όσο περισσότερες ΑΠΕ προστίθενται - τώρα μάλιστα που είναι φθηνότερες - τόσο περισσότερο θα πέφτει η μέση χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ήδη διεθνώς δεύτερη (μετα την Ιταλία) στο ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής που καλύπτεται από φωτοβολταικά.

Αναλυτές τονίζουν ότι ακόμα και με την προηγούμενη τιμολόγηση και με τις αστοχίες του παρελθόντος, οι ΑΠΕ κόστισαν λιγότερο στον μέσο οικιακό καταναλωτή άλλων χωρών απ΄ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Για παράδειγμα στην Γερμανία η επιβάρυνση στην τιμή της κιλοβατώρας είναι 6,5 ενώ εδώ 2,5 λεπτά.

Οι δασμοί δτα κινέζικα φ/β

Αστοχίες έχουμε βέβαια και στην ΕΕ, η οποία στην προσπάθειά της να αναχαιτήσει την ασιατική επέλαση  αποφάσισε το 2013 επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά πλαίσια κινεζικής προέλευσης, για να προστατέψει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβουν οι τιμές των φ/β κατά  μέσο 37% περισσότερο από εκείνες στην διεθνή αγορά. Συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο και να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα σε βάρος των καταναλωτών.

Οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη φ/β δεν προέρχονται από την παραγωγή εξοπλισμού, αλλά απο την κατασκευή φωτοβολταικών σταθμών, τη λειτουργία και την συντήρηση τους.

Με τη δασμολόγηση στα κινέζικα φ/β περιορίσθηκε και η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Το παρήγορο είναι ότι παρά το υψηλό κόστος (περίπου 7500 ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 5 κιλοβάτ), οι τιμές είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από το 2010 - όταν κυμαίνονταν περί τις 25.000 ευρώ.

Γιαυτό πρέπει να μπει ένα τέλος στους δασμούς που λήγουν τυπικά την άνοιξη του 2017, και να μην συνεχιστεί η επιβολή τους με νέα απόφαση. Ετσι θα πάρουν μπροστά οι κλάδοι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα φ/β (ηλεκτρολόγοι, παραγωγοί και έμποροι καλωδίων, κατασκευαστές μεταλλικών βλασεων αλουμινίου, ηλεκτρικού εξοπλισμού, δικτύων, μπετατζήδες, μηχανικοί, τοπογράφοι, μεταφορικές εταιρίες, περιβαλοντολόγοι, εφοδιαστικές αλυσίδες κλπ).

Παράλληλα θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα θετική επίδραση στη διαμόρφωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και οι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερα.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις