Παρά την προσωρινή εκεχειρία στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναλυτές και ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι οι δασμοί 30% που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2025. Αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο θα κληθεί να αντέξει παρατεταμένες οικονομικές πιέσεις, ακόμη και καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχαν 22 θεσμικοί παράγοντες – διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζικά στελέχη και ερευνητές από Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ – η πλειονότητα προβλέπει ότι οι νέοι δασμοί της δεύτερης θητείας Τραμπ θα παραμείνουν στο 30% για μεγάλο διάστημα, ποσοστό αρκετό ώστε να εξανεμιστεί έως και το 70% των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.
Εκεχειρία 90 ημερών – αλλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες
Η προσωρινή ανακωχή ξεκίνησε την Τετάρτη, με την Κίνα και τις ΗΠΑ να προχωρούν σε προσωρινή μείωση των δασμών στα αντίστοιχα προϊόντα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν σκεπτικισμό ως προς την πιθανότητα ουσιαστικής προόδου.
Η οικονομολόγος Kelly Chen από την DNB Bank σημείωσε:
«Περιμένουμε επιφανειακές συμφωνίες, χωρίς ουσιαστική μετατόπιση των στρατηγικών θέσεων πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026 στις ΗΠΑ, οι οποίες λειτουργούν ως άτυπη διορία».
Το γεγονός ότι η μείωση των δασμών από την πρώτη θητεία Τραμπ (μέσος όρος 12%) θεωρείται πολιτικά απίθανη, ενισχύει την άποψη πως δεν αναμένονται μεγάλες παραχωρήσεις. Η υποχώρηση τους θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήγμα στην πολιτική ταυτότητα του Τραμπ και ενδεχομένως να εξοργίσει τη βάση των υποστηρικτών του.
Προβλέψεις και αβεβαιότητα
Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι δασμοί θα κυμανθούν σταθερά στο 30%, με κάποιους να προβλέπουν ότι ενδεχομένως να αυξηθούν κιόλας.
Αν τελικά επιτευχθεί συνολική εμπορική συμφωνία, η μέση πρόβλεψη δείχνει υποχώρηση των δασμών στο 20%. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Robert Gilhooly από την Aberdeen Investments, προβλέπουν διατήρηση των δασμών σε επίπεδα ακόμη και 50%, εφόσον η αμερικανική πλευρά θελήσει να ασκήσει αυξημένη πίεση.
Η ίδια ασάφεια επηρεάζει τις προβλέψεις για τις αγορές και την πορεία του κινεζικού νομίσματος. Το γουάν αναμένεται να παραμείνει γύρω στα 7,2 ανά δολάριο μέχρι τα τέλη του 2025, σύμφωνα με την διάμεση εκτίμηση 17 συμμετεχόντων. Η απειλή υποτίμησης του νομίσματος φαίνεται να έχει ατονήσει, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει σταθερότητα και αποφυγή ακραίων ροών κεφαλαίων.
Η οικονομική επίπτωση στην Κίνα
Η πρώτη επίπτωση των δασμών εκτιμάται ότι θα φανεί στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αναμένονται τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα:
- Η βιομηχανική παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 5,9% τον Απρίλιο, επιβράδυνση σε σχέση με το 7,7% του Μαρτίου.
- Οι εξαγωγές και η βιομηχανική δραστηριότητα παρουσιάζουν σημάδια κάμψης.
- Οι λιανικές πωλήσεις πιθανόν αυξήθηκαν κατά 6%, μια μικρή επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
- Η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται σταθερή στο 4,3%.
Η γενική εικόνα δείχνει ότι ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών ήδη αντανακλάται στην επιβράδυνση της κινεζικής βιομηχανίας, με τους εξαγωγείς να δέχονται το πρώτο πλήγμα.
Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να περιορίσει τις επεκτατικές πολιτικές τόνωσης (stimulus), εφόσον υπάρξουν έστω και περιορισμένα καλά νέα στο μέτωπο των δασμών.
Εμπορικός "ψυχρός πόλεμος";
Παρά τις συνομιλίες και την προσωρινή εκεχειρία, ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει οξύς. Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν βασικό παράγοντα αστάθειας για τις διεθνείς αγορές, με τις επιπτώσεις να εκτείνονται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μέχρι την κινεζική βιομηχανική παραγωγή και τις στρατηγικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Όπως παρατήρησε ο Sam Jochim από την EFG Asset Management:
«Δεν έχουμε βγει ακόμη από τον κίνδυνο και τίποτα δεν εγγυάται ότι οι συμφωνίες θα κρατήσουν».