Οικονομία

«Καλπάζει» ο εισαγόμενος πληθωρισμός


Προμήνυμα… κακών, αναφορικά με τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες αποτελεί η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία που καταγράφει ο λεγόμενος εισαγόμενος πληθωρισμός. 

Ο γενικός δείκτης εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021 παρουσίασε αύξηση 34,6%.  Επίσης, σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022, εμφάνισε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Η αύξηση του κόστους παραγωγής θεωρείται βέβαιο πως θα "περάσει" στις τιμές καταναλωτή, εντείνοντας τις δυσκολίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Να θυμίσουμε ότι κατά τον Απρίλιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,2%, με όλες τις ενδείξεις, μάλιστα να υποδεικνύουν ότι θα συνεχίσει την καλπάζουσα πορεία τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

  • Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 50,3%
  • Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 8,0%

Η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ - Συνοδευτικό υλικό

Εκρηξη ανατιμήσεων έως 122,6 τον Απρίλιο

Ανατιμήσεις έως και 122,6% υποκρύπτει η έκρηξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο και η διαμόρφωσή του στο 10,2%, εξέλιξη που ανησυχεί τα νοικοκυριά, καθώς βλέπουν ότι το κύμα ακρίβειας θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Εκτός από τις δραματικές ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, τεράστιες είναι οι ανατιμήσεις των τροφίμων και ειδικά εκείνων της πρώτης ανάγκης, όπως τα έλαια, τα σιτηρά και τα παράγωγά τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα