Αντιμέτωπες με μία νέα πραγματικότητα στην παγκόσμια οικονομία βρίσκονται πλέον οι αγορές, καθώς οι δασμοί Τραμπ πυροδοτούν έναν πολυμέτωπο εμπορικό πόλεμο, που βάζει "ταφόπλακα" στην παγκοσμιοποίηση και οδηγεί σε οικονομικό απομονωτισμό, με οδυνηρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στα δημοσιονομικά πολλών χωρών, στις επιχειρήσεις της και στους καταναλωτές.
Μεγάλες απώλειες στα ασιατικά και στα ευρωπαάκά χρηματιστήρια, αντέχει περισσότερο το ΧΑ, όπου οι βασικοί δείκτες ανέκαμψαν ενδοσυνεδριακά. Από -3,08% ο τραπεζικός δείκτης έχει γυρίσει σε -1,55%, ενώ ο οι απώλειες του ΓΔ έχουν περιοριστεί από 1,74% σε 0,70%.
Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο στην οικονομία, με ύφεση, αυξανόμενο πληθωρισμό, ένταση στις διεθνείς σχέσεις και παρενέργειες σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν σοκ στις αγορές, που πόνταραν μέχρι τώρα στην πιό “ανώδυνη” εκδοχή των εξαγγελιών Τραμπ και δεν έχουν προεξφλήσει επαρκώς τέτοιας έκτασης και τόσο “οδυνηρά” μέτρα.
Το ντόμινο ξεκίνησε από την Ασία, με τον Nikkei να βυθίζεται σήμερα -2,73% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να “γράφει” -1,70%. Τη σκυτάλη πήρε η Ευρώπη και στη Φρανκφούρτη o DAX ξεκίνησε με -2,25% - όπως και ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 . Τώρα οι απώλειες του γερμανικού δείκτη έχουν περιοριστεί σε 1,60%, ενώ ο CAC-40 στο Παρίσι χάνει 2,05%.
Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και οι αναλυτές αναμένουν έντονη μεταβλητότητα με μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό δείχνει και ο “δείκτης φόβου” (VIX) τηςWall Street, ο οποίος “απογειώθηκε” σήμερα (+20,5% αυτή την ώρα) πάνω από τις 26 μονάδες, με όριο επιφυλακής της 18.
Πολύ χρήμα μετακινείται στα κρατικά ομόλογα, που ενισχύονται σήμερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρωζώνη η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 7,5 μονάδες βάσης, του γαλλικού 6 μβ., του ελληνικού 6,5 μβ (στο 3,46%).
Μεγάλα κέρδη αποκομίζουν τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα 13,5 μονάδες βάσης, στο 4,06%, ενώ πριν από έναν μήνα είχε εκτοξευθεί στο 4,82%.
Μετοχές και δείκτες
Χωρίς να αγνοεί τις διεθνείς εξελίξεις, το ΧΑ εστιάζει σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος - επιχειρηματικά deals, κερδοφορία, μερίσματα και προοπτικές που διαμορφώνονται για τις εισηγμένες επιχειρήσεις - ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην ενέργεια και στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες δηλώνουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η αγορά "χρωστάει" από καιρό μία ουσιαστική διόρθωση, που θα την αναζωογονούσε και θα έδινε ευκαιρία εισόδου νέων επενδυτών και περισσότερων κεφαλαίων.
Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί η παραμονή του ΓΔ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων, που αποτελεί πλέον κρίσιμη περιοχή, απ' όπου θα ξεκιν'ήσει η επόμενη μεγάλη κίνηση.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σήμερα από τις 1.679,23 μονάδες (-1,74%) μέχρι τις 1.712,13 (+0,19%). Τώρα βρίσκεται στις 1.697 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,70%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,85% στις 4.181,7 μονάδες. Περίπου 0,85% 0,35% χάνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -1,74% μέχρι +0,22%.Τώρα υποχωρεί κατά 1,55%.