Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ;
Κυβερνήσεις, αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων βρίσκονται σε επιφυλακή, αναμένοντας με εύλογη αγωνία και έκδηλες ανησυχίες τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου, που προσπαθεί να “ντύσει” και με συμβολισμούς τις αποφάσεις του, χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα ως “Ημέρα Απελευθέρωσης" - απελευθέρωσης των ΗΠΑ από τον “¨οικονομικό ζυγό” τον οποίο κατά τον Τραμπ τους έχουν επιβάλει φίλοι, σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι.
Το νέο “πακέτο Τραμπ” περιλαμβάνει δασμούς 20% σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές και επιπλέον επιβαρύνσεις για τα προϊόντα ορισμένων επιμέρους κλάδων και χωρών, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στις συναλλαγές με ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος θα προειδοποιήσει και για μελλοντική επιβολή έμμεσων περιορισμών σε κινήσεις κεφαλαίων και στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών σε χώρες “μη φιλικές” προ τις ΗΠΑ.
Θα χάσουν όλοι
Οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες και θα επηρεάσουν όχι μόνον τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και τις διμερείς σχέσεις, τις διεθνείς συνεργασίες και τις συμμαχίες σε πολιτικό-διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται τώρα στην αφετηρία ενός πολυμέτωπου εμπορικού πολέμου παγκόσμιας κλίμακας, που θα πυροδοτήσει μιά διαδικασία “αποπαγκοσμιοποίησης” και θα φέρει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τρεις-τέσσερις δεκαετίες πίσω, ενισχύοντας παράλληλα τον αμερικανικό απομονωτισμό.
Οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν στην Ευρώπη, στην Κίνα και στους άλλους μεγάλους εμπορικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, αλλά θα πλήξει σοβαρά και την αμερικανική οικονομία.
Προς ύφεση οι ΗΠΑ;
Ο Τραμπ δείχνει μία “ιδεοληπτική” εμμονή με τους δασμούς και επιμένει να αγνοεί τα μηνύματα και τις προειδοποιήσεις για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, εάν εφαρμοστούν όσα επαγγέλλεται. Οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία θα είναι μάλιστα μεγαλύτερες, εάν η ΕΕ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα κλπ “απαντήσουν” στους δασμούς με αντίμετρα .
Χθες έγινε γνωστό ότι η Κίνα και οι δύο οικονομικά ισχυρότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, άρχισαν συνεννοήσεις για την από κοινού αντιμετώπιση της αμερικανικής πρόκλησης.
Η ΕΕ και οι αγορές
Στην ΕΕ ο πρώτος πληττόμενος θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, κλάδος-ατμομηχανή για τις εξαγωγές, την απασχόληση και τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη. Η φον ντερ Λάιεν διαβεβαιώνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διστάσουν να “απαντήσουν” με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος και ότι έχουν μάλιστα σχέδιο.
Προς το παρόν με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αγορών, που θα επιχειρήσουν σήμερα να αποτιμήσουν και να προεξοφλήσουν τις επιπτώσεις της πολιτικής δασμών του προέδρου Τραμπ.
Η πρώτη εικόνα από τις σημερινές συνεδριάσεις είναι αρνητική. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται σε τροχιά επιταχυνόμενης πτώσης και αυτή την ώρα χάνει 1,20%. Περίπου 0,85% υποχωρεί ο γαλλικός CAC-40, ενώ ο FT-100 του Λονδίνου βρίσκεται στο -0,55%.
Εικόνα σταθεροποίηση στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Σχεδόν αμετάβλητες οι αποδόσεις του γερμανικού και το γαλλικού 10ετούς, υποχωρεί κατά 3,5 μονάδες βάσης του ελληνικού