Χρηστικά

Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Ισχνό ενδιαφέρον για την εξαγορά τους


Ισχνό είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ιδιώτες για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Οι αριθμοί στην προκειμένη περίπτωση λένε την αλήθεια, καθώς σε μόλις 3 μήνες από την έναρξη της ρύθμισης, έχουν κατατεθεί μόλις 4.000 αιτήσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, και μόλις για 100 από αυτές έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

Η πολυπλοκότητα των απαιτήσεων, ο μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών και κυρίως ο επαρκής χρόνος που έχουν οι ενδιαφερόμενοι στη διάθεσή τους για την υποβολή των αιτήσεων, φρενάρουν τόσο το ενδιαφέρον όσο και τις εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες προς το παρόν δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, επισημαίνει το ΕΡΤnews.

Στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων θα επιταχυνθεί όσο πλησιάζουν οι καταληκτικές ημερομηνίες (η 30η Σεπτεμβρίου και η 31η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται οι προς εξαγορά εκτάσεις).

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι, για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα, οφείλουν να καταβάλουν παράβολο ύψους 300 ευρώ. Το ποσό αυτό είτε συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς είτε επιστρέφεται αν η αίτηση απορριφθεί.

Προϋποθέσεις εξαγοράς

Βασική προϋπόθεση του δικαιώματος υποβολής αίτησης εξαγοράς, είναι η άσκηση από τον ίδιο τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους, επί δημοσίου ακινήτου, αδιαλείπτως κατοχή:

α) επί 30 τουλάχιστον έτη με τίτλο,

β) επί 40 τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική δραστηριότητα,

γ) η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα 5 τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση του ν.5113/2024 προβλέπεται, επίσης, ότι:

  • Αίτηση μπορεί να υποβληθεί και για ακίνητα που δεν έχουν κτίσμα.
  • Τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη κτίσματος.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Τα αρμόδια Υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν της διαδικασίας εξαγοράς.
  • Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.

Διαμόρφωση τιμήματος εξαγοράς

Το τίμημα της εξαγοράς θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κοινωνικά κριτήρια (για ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία). Επιπρόσθετα, το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:

50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα