Χρηστικά

Καταπατημένα ακίνητα: Πότε έρχεται το ν/σ – Τι προβλέπει για την εξαγορά τίτλων κυριότητας


Με στόχο να τακτοποιήσει το χάος που επικρατεί με τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου, δημιουργώντας παράλληλα μια άμεση «πηγή» εσόδων για το κράτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδόν έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο, που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς και απόκτησης νόμιμων τίτλων κυριότητας από ιδιώτες με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις.

Απομένουν οι τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωση του ν/σ, το οποίο βάσει των τελευταίων πληροφοριών, θα παρουσιαστεί στις 29 Απριλίου στο υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ να προβλέπει ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση ενός πλαισίου κινήτρων προς τους καταπατητές, οι οποίοι θα μπορούν να αποκτούν τους τίτλους κυριότητας των ακινήτων, έναντι ενός τιμήματος το οποίο θα διαμορφώνεται υπό  συγκεκριμένα κριτήρια. Το σημείο «κλειδί» για το υπολογισμό της αξίας του τίτλου κυριότητας, θα είναι η τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου. Παράλληλα στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων, θα προσφέρεται και έκπτωση η οποία θα υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων: τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή. 

Θα δίδεται, μάλιστα, η δυνατότητα στον καταπατητή να εξοφλεί το τίμημα σε δόσεις, που κατά περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 100, ενώ θα προβλέπονται εκπτώσεις σ’ όσους εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις. Επίσης,  αισθητά χαμηλό θα είναι το τίμημα για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. 

To ΥΠΟΙΚ προσδοκά ότι με την αξιοποίηση των καταπατημένων ακινήτων, θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς δύναται να φτάσει το 1 δισ.ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία και στατιστικά που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, καταδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, το χρονίζον πρόβλημα το οποίο διογκώθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών. Η μεγαλύτερη ζημία για το Δημόσιο «εδράζεται» στην Αττική, ότι το 80% των δημοσίων ακινήτων είναι καταπατημένα-μερικώς ή εξ ολοκλήρου.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα