Χρηστικά

Καταργείται το valeur στις τράπεζες! Μεταφορές χρημάτων σε 10 δευτερόλεπτα


Δύο και τρεις εργάσιμες μέρες - συνολικά έως και 6 μέρες με αργίες και Σαββατοκύριακα - πρέπει να περιμένουν όποιοι μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα και όποιες επιχειρήσεις πληρώνονται από πελάτες τους μέσω τράπεζας στην οποία οι ίδιες δεν έχουν λογαριασμό. Είναι το περιβόητο "valeur" - το διάστημα που χρειάζεται για να μεταφερθούν τα χρήματα από μία τράπεζα σε άλλη και να εμφανιστούν στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση καταργεί το valeur, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να ολοκληρώνουν τη μεταφορά μέσα σε... 10 δευτερόλεπτα! Η απόφαση ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και είναι δεσμευτική για την Κομισιόν  Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εφαρμόσουν τον Κανονισμό μέσα σε 12 μήνες, θεσπίζοντας ως τότε τις αναγκαίες διατάξεις.

Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις προσαρμογές και τις αλλαγές στα ηλεκτρονικά τους συστήματα, ώστε ως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν... αστραπιαία τις μεταφορές χρημάτων.

 Μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες αλλαγές στα συστήματα και αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κοινοτικός Κανονισμός, τα ποσά που μεταφέρονται από τράπεζα σε τράπεζα, οι σχετικές πληρωμές, όπως και οι καταθέσεις στα γκισέ, θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Ο καταθέτης ή ο μεταβιβάζων θα μπορεί να βεβαιωθεί την ίδια στιγμή ότι η μεταφορά έγινε και ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποδέκτες των ποσών, επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν δύο με τρεις εργάσιμες ημέρες για να διαπιστώνουν εάν μπήκαν τα χρήματα στον λογαριασμό τους και να μπορέσουν εν συνεχεία να κάνουν τις δικές τους πληρωμές.

Για ΜμΕ και πελάτες λιανικής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα να διασφαλίσει ότι θα γίνεται εύκολα και χωρίς καθυστερήσεις η διακίνηση χρημάτων σε λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές ποσών είναι οικονομικά προσιτές και διεκπεραιώνονται αμέσως. Το κείμενο, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, επικαιροποιεί τους ισχύοντες κανόνες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).

Αξιοσημείωτο είναι πως, η συμφωνία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με 599 ψήφους υπέρ και μόνον 7 κατά.

Τι θα μεταφέρεται αυτόματα

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα, ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή, και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.

Αυτός πού πληρώνει, καταθέτει ή μεταφέρει χρηματικό ποσό, θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.

Τα κράτη μέλη που δεν έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη θα πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες για λογαριασμούς που προσφέρουν ήδη συνήθεις συναλλαγές σε ευρώ, μετά από μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.

Θα υπάρξει ειδική παρέκκλιση από την πραγματοποίηση πληρωμών εντός δέκα δευτερολέπτων για τέτοιους λογαριασμούς όταν η εντολή δίνεται εκτός εργάσιμων ωρών, δεδομένων των πιθανών ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση σε συναλλαγματική ρευστότητα.

Ασφάλεια και κυρώσεις

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να εφαρμόζουν άρτια και επικαιροποιημένα μέτρα ανίχνευσης και πρόληψης, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά ποσών σε λάθος λογαριασμό λόγω απάτης ή σφάλματος.

Για τον σκοπό αυτό, οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα πρέπει αμέσως, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις ή τέλη, να παρέχουν υπηρεσίες για την επαλήθευση της ταυτότητας του δικαιούχου.

Επίσης, ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, οι πάροχοι θα πρέπει να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καθορίζουν το μέγιστο ποσό που επιθυμούν για άμεσες μεταφορές ευρώ, το οποίο θα μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα πριν από την επόμενη συναλλαγή.

Εάν ένας πάροχος δεν εκπληρώσει τα καθήκοντά του για την πρόληψη της απάτης με αποτέλεσμα οικονομική ζημία, ο πελάτης θα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Χαμηλές προμήθειες

Οι πάροχοι που προσφέρουν άμεσες μεταφορές χρημάτων θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν κατά πόσον οποιοσδήποτε πελάτης υπόκειται σε κυρώσεις ή άλλα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι χρεώσεις που επιβάλλονται από παρόχους για άμεσες συναλλαγές σε ευρώ δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τις επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται σε ανάλογες μη άμεσες συναλλαγές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα