Τράπεζες

Στιγμιαία μεταφορά χρημάτων επιβάλλει στις τράπεζες η ΕΕ


Εγκρίθηκε ο νόμος των άμεσων πιστώσεων – Μεταφορά χρημάτων σε 10 δευτερόλεπτα, χωρίς πρόσθετο κόστος

Αλλάζει το τοπίο στις τραπεζικές συναλλαγές μετά την χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο επιβάλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν τις μεταφορές χρημάτων άμεσα-σε 10 δευτερόλεπτα-, χωρίς μάλιστα επιπλέον κόστος για τους πελάτες.

Ο νόμος περί άμεσων πιστώσεων που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, προβλέπει ότι οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα (ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή) και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει επί του πρακτέου ότι μπαίνει οριστικά και αμετάκλητα τέλος στην αναμονή δύο και περισσότερων ημερών, προκειμένου ιδιώτες και επιχειρήσεις να πιστώνονται τα χρήματα στον λογαριασμό τουε.

Δεύτερο κομβικό στοιχείο του εν λόγω νόμου, ο οποίος επιβάλλεται στις ευρωπαϊκές τράπεζες και λίαν συντόμως θα τεθούν σε εφαρμογή, είναι πως οι άμεσες πιστώσεις δεν εμπεριέχουν την παραμικρή επιβάρυνση για τους πελάτες των τραπεζών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρέωση για μια άμεση πίστωση (που αυτή τη στιγμή παρέχεται ως premium υπηρεσία σε «επιλεγμένους» πελάτες) να είναι υψηλότερη από τη χρέωση μια αντίστοιχης μη άμεσης πίστωση.

Επίσης οι τράπεζες υποχρεούνται όχι μόνο να μεταφέρουν άμεσα τα χρήματα αλλά και να ενημερώνουν σε 10 δευτερόλεπτα τον πληρωτή ότι τα χρήματα που κατέβαλλε έχουν μεταφερθεί και είναι πλέον στη διάθεση του δικαιούχου. 

Σημειώνεται πως δεν υφίσταται όριο στον αριθμό των άμεσων πιστώσεων που κάποιος μπορεί να ζητήσει από μια πιστοποιημένη πλατφόρμα πληρωμών. Επιπροσθέτως προβλέπεται και το εξής σημαντικό:  οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών καλούνται να αναβαθμίσουν και να επικαιροποιήσουν τα μέτρα πρόληψης και ανίχνευσης ώστε να αποφεύγονται λάθη στη μεταφορά των ποσών.

Εάν ένας πάροχος δεν εκπληρώσει τα καθήκοντά του για την πρόληψη της απάτης με αποτέλεσμα οικονομική ζημία, ο πελάτης θα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Εφαρμογή του νόμου και σε κράτη εκτός Ευρωζώνης

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες για να εφαρμόσουν τον κανονισμό. Τους κανόνες θα πρέπει να εφαρμόσουν και τα κράτη που δεν έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη για λογαριασμούς που προσφέρουν ήδη συνήθεις αλλαγές σε ευρώ , όμως θα έχουν στη διάθεση τους μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Θα υπάρξει ειδική παρέκκλιση από την πραγματοποίηση πληρωμών εντός δέκα δευτερολέπτων για τέτοιους λογαριασμούς όταν η εντολή δίνεται εκτός εργάσιμων ωρών, δεδομένων των πιθανών ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση σε συναλλαγματική ρευστότητα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα