Διαστάσεις πραγματικής καταστροφής προσλαμβάνει πλέον η συνεχιζόμενη δραματική πτώση των τραπεζικών μετοχών, που παρασύρει στο «βυθό» τους χρηματιστηριακούς δείκτες, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές.
Οι επιπτώσεις είναι ευρύτερες, πέραν του ΧΑ, καθώς η εξέλιξη αυτή προκαλεί σοβαρή επιδείνωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, τροφοδοτώντας καταστροφολογικά σενάρια για τις προοπτικές των τραπεζών και την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Δεν είναι πλέον μία επίθεση κερδοσκόπων, που ρευστοποιούν και πιέζουν τις τιμές για να αγοράσουν φθηνότερα, ή για να κερδίσουν στα Παράγωγα. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών παίρνει μορφή χιονοστιβάδας και αποκτά ανεξέλεγκτη δυναμική.
Σήμερα κατέγραψαν νέες μεγάλες απώλειες και ο κλαδικός τους δείκτης βυθίστηκε 6,65% χαμηλότερα. Από την 1η Αυγούστου, σε 6 εβδομάδες, η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους μειώθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ – ένα αστρονομικό ποσό που «λείπει» πλεον από τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων.
Αντικειμενικοί παράγοντες και εξελίξεις που να δικαιολογούν αυτή την απαξίωση και την περαιτέρω πτώση, δεν υπάρχουν. Όμως οι κινήσεις των επιθετικών funds «σιγοντάρονται» με εκθέσεις και αναλύσεις ξένων οίκων, που εκφράζουν σκεπτικισμό για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών και προχωρούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές τους.
Ποια θα είναι η περαιτέρω στάση τους ουδείς γνωρίζει – όπως και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν οι «επιθέσεις» τους είναι μόνον μια προσπάθεια κερδοσκοπίας, ή αν υπάρχουν και άλλα κίνητρα, ή πληροφορίες-εκτιμήσεις προβλέψεις για κάποια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι επί τρεις συνεχείς συνεδριάσεις επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό: Το χρηματιστήριο ξεκινά με ανοδικές τάσεις, αλλά αυτή η αντίδραση αξιοποιείται στη συνέχεια ως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις. Ετσι, μετοχές και δείκτες καταλήγουν στο «βυθό».
Μπροστά σε βάραθρο
Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +1,96%, βυθίστηκε εν συνεχεία μέχρι -8,19% και κατέληξε -6,65%, υπό την πίεση εντεινόμενων ρευστοποιήσεων.
O Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 678,83 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,66%. Βρίσκεται πλέον στο κάτω όριο της περιοχής στήριξης - μπροστά σε ένα βάραθρο απροσμέτρητου βάθους, χωρίς στηρίξεις.
Με -1,39% τερμάτισε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.786,86 μονάδες.