Επιδεινώνεται σταδιακά η εικόνα στο χρηματιστήριο, που ξεκίνησε ανοδικά με έντονη συναλλακτική κίνηση και αυξημένο τζίρο. Τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που προκαλούν πιέσεις και ψαλιδίζουν τα αρχικά κέρδη.
Παράλληλα όμως υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον που αντισταθμίζει την προσφορά. Ο μεγάλος τζίρος υποδηλώνει ενεργοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων, που ενισχύουν τις θέσεις τους ή προχωρούν σε επιμέρους αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλαίων.
Οι τραπεζικές μετοχές που ήταν η λοκομοτίβα της αγοράς τις προηγούμενες μέρες παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ανοδική κίνηση θα συνεχισθεί με αυξανόμενη μεταβλητότητα και με μεγάλη πιθανότητα ενδοσυνεδριακών διορθώσεων.
Σημαντικές παράμετροι για τη διαμόρφωση κλίματος θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και τα «μηνύματα» από τις Βρυξέλλες όσον αφορά το προσχέδιο Προϋπολογισμού και τις δυνατότητες υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις.
Μετοχές και δείκτες
Προς το απρόν, μετά από μία ισχυρή ανοδική κίνηση την πρώτη ώρα συναλλαγών, οι δείκτες έχουν πάρει καθοδική τροχιά και διολισθαίνουν, χάνοντας μεγάλο μέρος τν κερδών τους.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,81% στις 862,8 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 859,5 με κέρδη 0,43%.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε τα περισσότερα κέρδη του και τώρα «γράφει» +0,25% στις 2.139 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,59% και στη συνέχεια διολισθαίνει. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο +0,50%.
Με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική και Ελλάδος +0,7%, Eurobank και Attica +0,5%, Alpha +0,3%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips προηγείται η ΔΕΗ με +2,4%. Ακολουθούν ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και Σαράντης +3,3%, Μυτιληναίος και ΟΤΕ +0,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,7%, Cenergy +0,5%.
Στον αντίποδα με αρνητικό πρόσημο μόνον οι Coca-Cola και Motor Oil -0,7%, Τιτάν -0,5%, Ελλάκτωρ -0,2%.