Η ΚΕΔΕ με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, εκφράζει την απογοήτευσή της για την μέχρι σήμερα εξέλιξη του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ ετών και απευθύνει έκκληση για άμεσο επανασχεδιασμό του με αύξηση του αριθμού δικαιούχων και πρόβλεψη για διάθεση τουλάχιστον 10.000 θέσεων προς τους δήμους, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών.
Επίσης απαιτεί τη διαρκή και ισότιμη συνεργασία και ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του, όταν αυτοί σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο, που αφορούν τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Λάζαρος Κυρίζογλου, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με απαράδεκτο και εντελώς λανθασμένο τρόπο, αποκλείοντας ουσιαστικά τη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων, αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απολύτως τεκμηριωμένες θέσεις της Αυτοδιοίκησης και οι πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα προέκυψε όταν η ΚΕΔΕ, στις 28 Μαρτίου, με «έκπληξη» πληροφορήθηκε από το δελτίο Τύπου της ΔΥΠΑ, ότι «έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων φορέων για συμμετοχή στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ ετών», εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι αιτήσεις για 6.000 διαθέσιμες θέσεις.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στην επιστολή υπογραμμίζει επίσης πως πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη για το σύνολο των δήμων της χώρας εξέλιξη, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αφενός εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων που προβλέφθηκαν, μόλις 6.000, όταν μόνον οι ανάγκες των δήμων ξεπερνούν τις 10.000 θέσεις απασχόλησης. Αφετέρου, εξαιτίας του γεγονότος ότι το πρόγραμμα απευθυνόταν σε πολύ μεγάλο αριθμό δημόσιων φορέων κι οργανισμών που διεκδικούσαν έναν μικρό αριθμό θέσεων, οι οποίες δεν επαρκούν τελικά, για να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες.
Σημειώνει ακόμη ότι ο ουσιαστικός αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των δήμων, αλλά και ο πολύ μικρός αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στους μικρούς περιφερειακούς, τους μικρούς ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους.