Αγορές

Κέρδη κοντά στο 2% για τις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ο οποίος όμως θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από την προ κορονοϊού περίοδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outllok) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συνεχισθεί, αλλά με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να επιβραδύνεται συν τω χρόνω, από 5,6% το 2021 στο 4,5% το 2022 και στο 3,2% το 2023», αναφέρει η έκθεση. Για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,2% εφέτος στο 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023, ενώ για τις ΗΠΑ θα αποκλιμακωθεί από 5,6% εφέτος στο 3,7% και 2,4%, αντίστοιχα. Σημαντική θα είναι η επιβράδυνση και της κινεζικής οικονομίας, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της να υποχωρεί από 8,1% εφέτος στο 5,1% το 2022 και το 2023. Η ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει άνιση, σημειώνει ο Οργανισμός, «με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες να προβλέπεται ότι θα επανέλθουν στην προ της πανδημίας πορεία ανάπτυξής τους το 2023, αλλά με υψηλότερο χρέος και με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει υποτονικός». Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία σε πολλές χώρες, αν και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει η έκθεση. «Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή προβλέπεται να κορυφωθούν στο τέλος του 2021 και στη συνέχεια να μειωθούν σε επίπεδα που θα είναι συνεπή με τις υφιστάμενες πιέσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους εργασίας και τη μείωση της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας σε όλο τον κόσμο. Στις οικονομίες του ΟΟΣΑ ως σύνολο, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί περί το 3,5% στο τέλος του 2022 από περίπου 5% στο τέλος του 2021 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2023. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στη διετία 2022-23, αν και σε διαφορετικό βαθμό από χώρα σε χώρα, με το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ΟΟΣΑ να υποχωρεί σε λίγο πάνω από 5%, δηλαδή σε ποσοστό χαμηλότερο από την προ κορονοϊού περίοδο.

Η παραλλαγή Όμικρον «μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που αυτό το νέο εν δυνάμει πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο στέλεχος του κορονοϊου εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. «Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή, το στέλεχος Όμικρον, προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα σ' αυτή που ήδη υπάρχει, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Λόρενς Μπουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

O επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Donohoe εμφανίστηκε σήμερα αρκετά αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η «Omicron" δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ πιστεύει ότι η μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα των 15 δισ. δολαρίων το μήνα που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Βουτιά 2,9% έκανε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σε πραγματικούς όρους και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, οι μεγάλοι παραγωγοί θα συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν σε πιθανή μείωση της ζήτησης λόγω της Όμικρον.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 470.86 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 1.71%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,179.95 μονάδες, με κέρδη 2.88%

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,168.6 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.55%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,475.7 μονάδες, με άλμα 2.49%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,881.87 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 2.39%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,369 μονάδες, με άνοδο 2.15%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,450.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.75%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις