Αγορές

Κέρδη πάνω από 1% στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τους φόβους για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς αξιωματούχος του τομέα υγείας στη Νότια Αφρική δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί ήπιες μολύνσεις ενώ ο Άνθονι Φάουτσι, ο επικεφαλής Αμερικανός αξιωματούχος για τις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε στο CNN ότι οι πρώτες «ενδείξεις» που έρχονται από τη Νότια Αφρική όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης όσων νόσησαν αφού μολύνθηκαν από την Όμικρον είναι «λιγάκι ενθαρρυντικές».

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το αργό που πωλείται στην Ασία και τις ΗΠΑ.

Έχοντας αντιμετωπίσει τη μία προθεσμία μετά την άλλη, ο κινεζικός όμιλος Evergrande είναι και πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας, με την απαισιόδοξη ανακοίνωση του να καταδικάζει τη μετοχή του σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο την ώρα που η άμεση κρατική παρέμβαση αυξάνει τις ελπίδες για συντεταγμένη αναδιάρθρωση χρέους. Έχοντας καταβάλει τρεις πληρωμές κουπονιών την ύστατη στιγμή κατά τους δύο τελευταίους μήνες, η Evergrande βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την εκπνοή μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών σήμερα, με υποχρεώσεις που φθάνουν τα 82,5 εκατ. δολάρια. Ωστόσο η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές ζητούν 260 εκατ. δολάρια και ο όμιλος δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τα κεφάλαια για την αποπληρωμή κουπονιού, οδήγησε οι αρχές στο να καλέσουν τον πρόεδρό της –μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το ένα πέμπτο της αξίας της μετοχής σήμερα. Η Evergrande, που ήταν κάποτε η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα, βρίσκεται αντιμέτωπη με οφειλές άνω των 300 δισεκ. δολαρίων, το οποίο σημαίνει ότι μια άτακτη κατάρρευση μπορεί να προκαλέσει τριγμούς σε όλο τον τομέα ακινήτων και πέραν αυτού.

Βουτιά 6,9% έκαναν οι εργοστασιακές παραγγελίες του τομέα μεταποίησης της Γερμανίας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και σε προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εξαιρουμένων των μεγάλων παραγγελιών, καταγράφηκε μείωση 1,8%. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, οι νέες παραγγελίες ήταν 1% χαμηλότερα σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση - αυτή ήταν η πρώτη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2021 αυξήθηκαν κατά 20,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν από την επιβολή περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία, οι νέες παραγγελίες τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 1,7% υψηλότερα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.

Το bitcoin κατέγραψε νέα πτώση σήμερα καθώς η έναρξη της εβδομάδας προσέφερε μια μικρή μόνο ανάσα στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου ύστερα από ένα δύσκολο σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου το ψηφιακό νόμισμα έχασε κάποια στιγμή πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας του.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 469.11 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 1.37%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,136.95 μονάδες, με κέρδη 1.39%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,233.91 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.57%

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,380.91 μονάδες, με άλμα 1.39%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,865.78 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 1.48%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,493 μονάδες, με άνοδο 2.14%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,435.22 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.35%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις