Αγορές

Κέρδη πάνω από 2% στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, αφού αρχίζουν να περιορίζονται οι ανησυχίες για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Αντονι Φάουτσι, δήλωσε την Κυριακή ότι τα αρχικά δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή είναι «ενθαρρυντικά». Την ίδια ώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα υφιστάμενα εμβόλια κάνουν λόγο για κάποια προστασία και κατά της τελευταίας μετάλλαξης. 

Mε 2,2% έτρεξε η οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1%. Υπενθυμίζεται ότι και το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε επίσης αυξηθεί κατά 2,2% στην ευρωζώνη και κατά 2,1% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 3,9% στην ευρωζώνη και κατά 4,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το τρίτο τρίμηνο του 2021. Το δεύτερο τρίμηνο είχε ανακάμψει κατά 14,4% η ευρωζώνη και κατά 13,8% η ΕΕ.

Αυξήθηκε κατά 2,8% η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση τιμών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς, η μείωση της ημερολογιακά προσαρμοσμένης παραγωγής στη βιομηχανία ήταν 0,6%. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν εφαρμοστούν μέτρα για τη συγκράτηση της πανδημίας κορωνοϊού, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 6,5% χαμηλότερα.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών της Γερμανίας διολίσθησε στις 29,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 31,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις ανέμεναν για 25 μονάδες.

Βουτιά σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα έπεσε 17,6% στα 67,1 δισ. δολάρια. Αναλυτές σύμφωνα με το Reuters, ανέμεναν απώλειες στα 66,8 δισ. δολάρια.  Oι εξαγωγές αυξήθηκαν 8,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τα 223,6 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές άγγιξαν στα 290,7 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, με άνοδο 0,9% σε μηνιαία βάση. Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο ήταν αυτό με την Κίνα, στα 28,3 δισ. δολάρια.

Επιβραδύνθηκαν οι εξαγωγές στην Κίνα το Νοέμβριο, ήταν όμως άνω των εκτιμήσεων λόγω και της υψηλότερης συγκριτικής βάσης σε σχέση με πέρυσι. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 22% από το προηγούμενο έτος το Νοέμβριο, και επιβραδύνθηκαν από την αύξηση 27% τον Οκτώβριο, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση 16%. Οι εξαγωγές προς τα κράτη της ΝΑ Ασίας, τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, αυξήθηκαν 22,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από την αύξηση του 18% του Οκτωβρίου. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, επιβραδύνθηκαν στο 33,5% σε ετήσια βάση, σε σχέση με το 44,3% του Οκτωβρίου, προς τις ΗΠΑ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5,3%, χαμηλότερα από το 22,7% τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ, οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 31,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, όταν οι όγκοι και οι τιμές του εισαγόμενου άνθρακα και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συρρικνώθηκε στα στα 71,72 δισ. Δολάρια τον Νοέμβριο, έναντι των 84,5 δισ. Δολαρίων τον Οκτώβριο και έναντι των 82,2 δισ. Δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τη ρευστότητα που απαιτείται να έχουν οι τράπεζες για την τήρηση ελάχιστου αποθεματικού, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές μετάλλων εν μέσω ελπίδων για οικονομική ώθηση στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων παγκοσμίως. Με τον μέσο όρο μίας κατοικίας στις 272.992 βρετανικές λίρες, στην έκθεση σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, οι τιμές ήταν 1% υψηλότερες και 3,4% σε τριμηνιαία βάση. Ως αποτέλεσμα των κινήσεων, η μέση τιμή έφτασε σε νέο ρεκόρ, καταγράφοντας άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας σε υψηλό 15 ετών.

Κατά 8,2% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία το Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 480.26 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 2.46%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,276.95 μονάδες, με κέρδη 3.38%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,341.9 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.52%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,820.03 μονάδες, με άλμα 2.86%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,276.95 μονάδες, ενισχύθηκε 3.38%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,132 μονάδες, με άνοδο 2.39%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,562.32 μονάδες, αυξανόμενος 1.45%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις