Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε πιθανή επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων χθες που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης σημειώθηκε στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνσή της. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,7% σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και 4% σε ετήσια βάση έναντι 5,4%, αντίστοιχα, χάρη κυρίως στην πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο επίδοση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Αν και τα στοιχεία της Eurostat μπορεί να αναθεωρηθούν αργότερα, δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανθεκτικότητα εν μέσω ενός πληθωρισμού - ρεκόρ, ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες και αβεβαιότητας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία και κατά 3,4% σε ετήσια βάση μετά από αυξήσεις 0,5% και 5,4%, αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο. Παρά την ελαφρά ασθενέστερη από το αναμενόμενο επίδοση της Γερμανίας, όπου η ανάπτυξη ήταν μηδενική σε τριμηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια, η Γαλλία ξεπέρασε τις προσδοκίες με τριμηνιαία ανάπτυξη 0,5%, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία είχαν ανάπτυξη 1% και 1,1%, αντίστοιχα.

Το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από αύξηση κατά 0,8% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ που βαρύνει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκε τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, λόγω της «καταγραφής Ουκρανών προσφύγων» στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπηρεσίας Απασχόλησης. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 5,4% σε προσαρμοσμένη βάση, αυξημένος κατά 0,1 της μονάδας σε σχέση με τον Ιούνιο. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 48.000 άτομα. Σε ανάπτυξη επέστρεψε η οικονομία της Γαλλίας καταγράφοντας ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αναμενόταν.

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε στο 5,4% και περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, καθώς καταγράφονται από τις αρχές και οι Ουκρανοί πρόσφυγες που αναζητούν εργασία στη Γερμανία.

Σε αύξηση των τιμών των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ιταλία, τον Ιούλιο σημείωσε νέο εντυπωσιακό ρεκόρ. Πρόκειται, σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, για την μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών των τελευταίων τριάντα οκτώ ετών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 438.29 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 1.28%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,708.10 μονάδες, με κέρδη 1.53%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,425.3 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.09%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,484.05 μονάδες, με άλμα 1.52%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,448.5 μονάδες, ενισχύθηκε 1.72%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,405.48 μονάδες, με άνοδο 2.16%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,156.2 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.88%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα