Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας παρουσίασε σημάδια κόπωσης τον Απρίλιο, καθώς οι ρυθμοί αύξησης στη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις επιβραδύνθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Δευτέρα.
Ωστόσο, παρά το δυσμενές κλίμα, η επίδραση των δασμών δεν έχει ακόμη πλήξει σε βάθος την οικονομική δραστηριότητα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών (5,5%) αλλά υποχωρώντας σε σχέση με τον Μάρτιο (7,7%). Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας σημείωσε μικρή πτώση στο 5,1% από 5,2%.
Αντίθετα, οι λιανικές πωλήσεις – δείκτης της εγχώριας κατανάλωσης – αυξήθηκαν κατά 5,1%, από 5,9% τον Μάρτιο και κάτω από τις προσδοκίες (5,5%). Το Πεκίνο προσπαθεί να στηρίξει τη ζήτηση μέσω μέτρων όπως κουπόνια κατανάλωσης και επιδοτούμενα προγράμματα αντικατάστασης παλαιών προϊόντων.
Επενδύσεις και ΑΕΠ: Θετικά αλλά συγκρατημένα σήματα
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4% στο τετράμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις (4,2%). Στο πρώτο τρίμηνο του 2025, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,4%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και ενισχύοντας την αισιοδοξία των αρχών ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος ανάπτυξης «περίπου 5%».
Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι δασμοί από τις ΗΠΑ ενδέχεται να πλήξουν τη δυναμική, ιδίως στις εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή.
Ανακωχή με... αστερίσκους
Την περασμένη εβδομάδα, Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν αιφνιδιαστικά σε αναστολή των δασμών για 90 ημέρες, προσφέροντας προσωρινή ανάσα στις αγορές. Η κατάπαυση του πυρός ήρθε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, σηματοδοτώντας μια μερική αποκλιμάκωση της έντασης που είχε πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα στην πολιτική των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τραμπ να υιοθετεί συχνά απρόβλεπτες τακτικές, εξακολουθεί να δημιουργεί αβεβαιότητα. Εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την αμερικανική αγορά ήδη αναφέρουν προβλήματα – με ορισμένα εργοστάσια να στέλνουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους.
Τάσεις αποπληθωρισμού και μέτρα τόνωσης
Παρά τα θετικά επιμέρους στοιχεία, οι αποπληθωριστικές πιέσεις και η πτώση στις τραπεζικές χορηγήσεις δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει εύθραυστη. Οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα με πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, το οποίο περιλάμβανε μειώσεις επιτοκίων και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs θεωρούν ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον Ιούλιο θα είναι κομβική για πιθανές νέες παρεμβάσεις στήριξης.
Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η Κίνα βρίσκεται σε δύσκολη εξισορρόπηση μεταξύ της επιθυμίας για σταθερή ανάπτυξη και της ανάγκης να αντιμετωπίσει εξωτερικές πιέσεις, χωρίς να διακινδυνεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.