Πολιτική

Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία μάχονται επι αφρικανικού εδάφους


Στόχος το πλούσιο σε πρώτες ύλες υπέδαφός της

Πεδίο ανταγωνισμού η Αφρική για Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία. Στόχος το πλούσιο σε πρώτες ύλες υπέδαφός της. Έτσι, κατά την τελευταία δεκαετία, το Πεκίνο έχει ρίξει  δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αφρικανικές χώρες με ένα επενδύσεων, δανείων και των κοινοπραξιών. Στο Φόρουμ για την Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής του 2015  ο πρόεδρος της Κίνας υποσχέθηκε περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην ήπειρο.

Επίσης , η Ινδία ,από το 2014, είχε επενδύσει κάπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις σε κράτη της Αφρικής.Σε αυτό το παιγνίδι η Ιαπωνία έχει καθυστερήσει και τώρα επανακάμπτει δυναμικά.Το Τόκυο στοχεύει στις πρώτες ύλες και στους πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ιαπωνικών εξαγωγών -από τα αυτοκίνητα μέχρι τις οικιακές συσκευές- προέρχονται από τα αφρικανικά κράτη. Με την εμβάθυνση των ιαπωνικών επενδύσεων και την ενθάρρυνση εταιρικών κοινοπραξιών, το Τόκιο ελπίζει να εξασφαλίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού που οδηγούν σε αυτά τα υλικά. Η Ιαπωνία έχει ρίξει εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην πλούσια σε φυσικούς πόρους Μαδαγασκάρη, για παράδειγμα, όπου μια διεθνής κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ιαπωνικό όμιλο Sumitomo στοχεύει στην ανάπτυξη των βιομηχανιών κοβαλτίου και νικελίου της χώρας.

Η ενέργεια είναι ένας άλλος στόχος για την Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται σε ειδική ανάγκη από ξένες πηγές καυσίμων χάρη στις περικοπές στην εγχώρια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας που ακολούθησαν την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα το 2011. Το 2014, το Τόκιο δέσμευσε σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ικανότητας της Μοζαμβίκης για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιαπωνία -τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο αυτού του καυσίμου- κατά την διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. 

 

Πηγή: premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις