Πολιτική

Κινδυνολογεί η S&P για ΔΕΗ, έπληξε και τη μετοχή


Ενώ η ΔΕΗ αποπλήρωσε σήμερα το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ που λήγει στις 2 Μαϊου, συνεχίζεται η κινδυνολογία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και  τη δυνατότητα  της να καλύψει μελλοντικές ταμειακές ανάγκες και αποπληρωμές δανείων.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε ετεροχρονισμένη έκθεση της Standard and Poors, η οποία με ημερομηνία 26 Απριλίου αναφέρει ότι διατηρεί αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ και την κρατά  σε «αρνητική επιτήρηση», λόγω «ανησυχιών για τη ρευστότητα της».

Πριν από τις κινδυνολογικές επισημάνσεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ, ανεβάζοντας τη μετοχή της κατά 12% στις τρεις τελευταίες μέρες. Σήμερα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η μετοχή γύρισε από +5% σρ -1,8% και έκλεισε με απώλειες (-0,9%).

Ρευστότητα από ΑΔΜΗΕ

Επισημαίνεται ότι το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε χθες τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, έναντι 295 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή – που εντάσσεται στο σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του και την ιδιωτικοποίηση μέρους των δραστηριοτήτων του – η ΔΕΗ θα αποκτήσει πρόσθετη ρευστότητα τους επόμενους μήνες.

Η S&P αναφέρει ότι θα άρει την «αρνητική επιτήρηση», εάν καταστεί σαφές ότι το τίμημα πρόκειται να καταβληθεί πριν από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Εκφράζει όμως αμφιβολία ως προς το αν μπορεί να συμβεί αυτό – βρίσκοντας  έδαφος για να κινδυνολογήσει.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ρευστότητας από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, η οποία ωστόσο εμφανίζει σημαντικό ρίσκο καθυστερήσεων. Λένε μάλιστα ότι «χωρίς τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ, είναι αμφίβολο εάν η ΔΕΗ θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πέραν του τρίτου τριμήνου του 2017».

Η στάση των τραπεζών

Κατά την άποψη της S&P η ρευστότητα της εταιρείας επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πολύ πρόθυμες να προσφέρουν αμέριστη χρηματοδοτική στήριξη.

Πρόκειται βέβαια για υποκειμενική εκτίμηση, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από τη στάση των τραπεζών. Επισημαίνεται ότι πριν από λίγες μέρες η ΔΕΗ πήρε κοινοπρακτικό δάνειο 200 εκατ. ευρώ από τις πέντε ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις