Ο κίνδυνος να έχουν καταστραφεί από τη διοίκηση της Folli Follie σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα γίνεται πλέον ορατός, καθώς ο έλεγχος από την Ernst Young καθυστερεί απελπιστικά, με ευθύνη της εισηγμένης, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιέργως, δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα που έχει από το νόμο για έφοδο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και κατάσχεση στοιχείων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Από χθες κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η εντολή της στην Folli Follie να προσληφθεί ένας από τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους για να διενεργηθεί έλεγχος στα βιβλία όλων των εταιρειών του ομίλου, δεν έχει γίνει σεβαστή.
Η εισηγμένη, κατά τις πληροφορίες αυτές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε και διαψεύδονται επίσημα από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει καν συνάψει σύμβαση με την Ernst Young, που ανακοινώθηκε ότι ανέλαβε τον έλεγχο, κάτι που σημαίνει ότι οι ελεγκτές ακόμη δεν έχουν πιάσει δουλειά.
Έτσι, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της QCM μέχρι σήμερα έχει παρέλθει ένας ολόκληρος μήνας, στη διάρκεια του οποίου οι νέοι ορκωτοί ελεγκτές δεν είχαν επαφή με στοιχεία της εταιρείας, ούτε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της. Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου, τα βασικά διοικητικά στελέχη του ομίλου έλειπαν στο εξωτερικό.
Η QCM έχει χαρακτηρίσει την Folli Follie “ελληνική Parmalat” και ένα από τα βασικά στοιχεία του σκανδάλου με τον ιταλικό όμιλο γαλακτοκομικών ήταν, όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες, ότι η διοίκηση κατέστρεψε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία. Διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι έφθασαν στο σημείο να χτυπούν με σφυριά τους σκληρούς δίσκους υπολογιστών για να τους καταστρέψουν εσπευσμένα, πριν πέσουν στα χέρια των αρχών.
Αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο σε τέτοιες περιπτώσεις. Πολλοί θυμούνται τις εικόνες με τα έγγραφα της Enron που καταστρέφονταν μαζικά από την Arthur Andersen, στη βάση οργανωμένου σχεδίου, όπως ομολόγησαν εμπλεκόμενοι.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιέργως, δεν φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να καταστραφούν πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία, ούτε τώρα, ενώ δίνει πίστωση χρόνου στη διοίκηση για την υπογραφή της σύμβασης με την Ernst Young.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος για την κατάχρηση αγοράς δίνει στην Επ. Κεφαλαιαγοράς τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους/εφόδους στις εγκαταστάσεις εταιρειών, αλλά ακόμη και στις κατοικίες προσώπων (παρουσία εισαγγελέα) και να κατάσχει όσα στοιχεία θεωρεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για έρευνά της. Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή δεν έχει οργανώσει έφοδο για κατάσχεση στοιχείων, αφήνοντας όλα τα περιθώρια στη διοίκηση της FF Group να δράσει προς εξαφάνιση/καταστροφή στοιχείων.
Όπως ορίζει ο νόμος 4443/2016, «για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα εντεταλμένα όργανά της μπορούν να: α) Έχουν άμεση και ακώλυτη πρόσβαση σε οποιαδήποτε έγγραφα, βιβλία, στοιχεία ή άλλα δεδομένα οποιασδήποτε μορφής (έγγραφης, ηλεκτρονικής, μαγνητικής ή άλλης) συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων και λαμβάνουν αντίγραφα αυτών δίχως να χωρεί έναντι αυτών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η επίκληση επαγγελματικού ή άλλου απορρήτου για τη μη παροχή της πρόσβασης και των αντιγράφων, υπό την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Μπορούν να εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων και να προβαίνουν σε κατάσχεση εγγράφων, βιβλίων, στοιχείων και δεδομένων, οποιασδήποτε μορφής (έγγραφης, ηλεκτρονικής, μαγνητικής ή άλλης) συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων, εφόσον υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι τα έγγραφα, βιβλία, στοιχεία ή δεδομένα αυτά που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου, ενδέχεται να είναι κρίσιμα για τη στοιχειοθέτηση παράβασης κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας ή χειραγώγησης της αγοράς σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 596/2014.
Η είσοδος στην κατοικία φυσικού προσώπου για την έρευνα και κατάσχεση κατά τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω υποπερίπτωση αα΄ επιτρέπεται μόνον με τη συνδρομή εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, εφαρμοζομένων αναλόγως των οικείων διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η κατάσχεση των στοιχείων μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, και την παροχή σχετικής συνδρομής από το ΣΔΟΕ του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικώς προβλεπόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 30 του Ν. 3296/2004».