Επιχειρήσεις

Κίνηση ματ της Τρ. Πειραιώς στη MIG -Εξουδετερώνει “αντιπάλους” με δημόσια πρόταση


Αλλαγή σκηνικού και πλήρης ανατροπή δεδομένων στη MIG: Η Τρ. Πειραιώς παρεμβαίνει και δίνει εκ των πραγμάτων τέλος στον πόλεμο μετόχων που ναρκοθετεί την προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας, εμποδίζοντας τη μεταβίβαση του βασικού περιουσιακού στοιχείου της (του 79,4% των μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Group) με αντάλλαγμα την εξάλειψη των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ενώ ο πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και οι αντιδρώντες νέοι μέτοχοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη λήψη αποφάσεων, η τράπεζα μπήκε στο “κυνήγι” της μετοχής της MIG, συγκέντρωσε περί τα 4 εκατ. τεμάχια και ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής της σε 36,23%. Υπερβαίνοντας πλέον το όριο του 1/3 (33,33%), είναι υποχρεωμένη να καταθέσει δημόσια πρόταση για το σύνολο (100% των μετοχών).

Φρενήρης κούρσα, +184% σε μία εβδομάδα!

Επισημαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα, από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα η μετοχή της MIG έχει πραγματοποιήσει φρενήρη ανοδική κούρσα, κερδίζοντας 184%(!) σε εξι συνεδριάσεις.
  Η άνοδος αυτή συνδυάστηκε με εκρηκτική αύξηση του όγκου συναλλαγών, που έφθασαν μέχρι 40 εκατ. τεμάχια ημερησίως, με αποτέλεσμα σε λίγες μέρες να αλλάξει χέρια πάνω από το 10% της MIG
  Αυτό έχει προκαλέσει την προσοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα εξετάσει τα στοιχεία των συναλλαγών για να διαπιστώσει αν υπήρξε κάτι “επιλήψιμο”.

 Στο “κυνήγι” της μετοχής συμμετείχαν βέβαια πολλοί υποψήφιοι “μνηστήρες” της MIG και εν δυνάμει επιχειρηματικοί “αντίπαλοι” της MIG. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο εφοπλιστής της ακτοπλοϊας Μάριος Ηλιοόπουλος, ιδιοκτήτης της Seajets, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περίπου 5,5% των μετοχών της MIG και φαίνεται να συνεργάζεται με επιχειρηματίας που ελέγχουν περίπου 5%. Στόχος τους να αποτρέψουν την πώληση της Attica Group σε ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα, που θα όξυνε τον ανταγωνισμό στην ακτοπλοϊα.

Στο 36,22% η συμμετοχή της Πειραιώς

Τώρα η Τρ. Πειραιώς ουσιαστικά τους παραμερίζει ακυρώνοντας τα σχέδια τους και αφήνοντας τους περιθώριο μόνο για πρόσκαιρο χρηματιστηριακό παιχνίδι.
 Η άνοδος της μετοχής συνεχίζεται (+30% αυτή την ώρα), μετά την επίσημη ανακοίνωση της Τρ.Πειραιώς για κατάθεση δημόσιας πρότασης.  

Οπως ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς,  το ποσοστό συμμετοχής της στη MIG ήταν 32,35% και χθες υπερέβη το κρίσιμο όριο 33,33%, φθάνοντας το 36,22%. Υποχρεούται λοιπόν να καταθέσει δημόσια πρόταση. Η τιμή που θα προσφέρει δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 Στη χθεσινή ΓΣ της MIG η Τρ. Πειραιώς εμφανίστηκε με 31,19%. Οι άλλοι συμμετέχοντες μεγαλομέτοχοι ήταν η Ratio Holdings (5,48%) συμφερόντων του ιδιοκτήτη της Seajets Μάριου Ηλιόπουλου και η εταιρεία πλαστικών ΡΟΛΟΠΑΚ ΑΒΕΕ (5,02%) του Αν. Στάμου. Επίμαχο θέμα - επί του οποίου δεν ελήφθησαν αποφάσεις

  • η μεταβίβαση πακέτου μετοχών (79,4%) της Attica Group στη θυγατρική της Τρ. Πειραιώς Strix Holdings, με αντάλλαγμα την εξάλειψη δανειακών υποχρεώσεων 443,8 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματικό-επενδυτικό "κέλυφος"

 Η συναλλαγή αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την πώληση της Attica Group. Παράλληλα θα καταστήσει την MIG ένα επιχειρηματικό-επενδυτικό "κέλυφος", μία "καθαρή" εταιρεία χωρίς δανειακές υποχρεώσεις - αλλά και χωρίς σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι αν μεταβιβασθεί το πακέτο μετοχών της Attica Group, η ¨περιουσία" της MIG θα είναι μόνο μια συμμετοχή σε σερβική εταιρεία ακινήτων, από την οποία έχει ετήσια έσοδα περίπου 2 εκατ. ευρώ.

 Με αυτό το δεδομένο, φαίνεται περίεργη έως παράλογη η φρενήρης κούρσα της μετοχής, που έχει ανεβάσει τη χρηματιστηριακή αξία της MIIG  στα 120 εκατ. ευρώ, από τα 30-35 εκατ. που ήταν τους προηγούμενους μήνες

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα