Πολιτική

ΚΚΕ: Κατάργηση όλων των έμμεσων ληστρικών φόρων στην ενέργεια


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στηλίτευσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη «στρατηγική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης" από ΕΕ-κυβερνήσεις, που οδηγεί τους λαούς να πληρώνουν πανάκριβο το ρεύμα, τα καύσιμα κ.α.»

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, σημείωσε ότι «οι αλματώδεις ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης δεν είναι παροδικές. Το πανάκριβο ρεύμα, λόγω της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας ΕΕ και κυβερνήσεων, γίνεται απλησίαστο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής "πράσινης μετάβασης" με τετραπλασιασμό της τιμής ενέργειας εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης, του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου και της προώθησης της μονοκαλλιέργειας των ανανεώσιμων, με εργαλείο το εμπόριο ρύπων. Όλα τα πληρώνει ο λαός: τα "πράσινα" ευρωενωσιακά πρόστιμα και φόρους, τις επιδοτήσεις του "Ταμείου Ανάκαμψης" για τους ομίλους, όπως και τις εργαλειοθήκες μέτρων στο όνομα της ανάσχεσης της ακρίβειας. Η "επεκτατική πολιτική" όπως κι η "περιοριστική" έχουν κοινό παρονομαστή, το κυνήγι του κέρδους και την εκμετάλλευση».

«Χρεοκοπημένος είναι ο μύθος ότι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός θα έφερνε μειώσεις στις τιμές ενέργειας, καλές δουλειές κι "ανάπτυξη για όλους". Τρανή απόδειξη είναι το ορατό ενδεχόμενο οι λαοί της Ευρώπης περισσότερο από ποτέ να ξεπαγιάσουν αυτό το χειμώνα. Είναι στο χέρι τους να δυναμώσει η πάλη για κατάργηση όλων των ληστρικών έμμεσων φόρων, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, για ενέργεια-κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα, για να διεκδικήσουν εξουσία κι οικονομία με βάση τα δικά τους συμφέροντα», κατέληξε στην παρέμβασή του ο Κ. Παπαδάκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις