Χρηστικά

«Κλείδωσαν» στο 3,1% οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2024 – Ποιοι μένουν εκτός


Ψαλιδισμένο θα είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Στο 3,1% «κλείδωσαν» οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους από το 2024. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε από τηλεοράσεως (ΑΝΤ1) ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες σε σχέση με πέρυσι (7,75%), εξαιτίας της υποχώρησης του πληθωρισμού.

Να θυμίσουμε ότι το ύψος ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις προκύπτει σε συνάρτηση με το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Αυτό, ωστόσο, που είναι το «κλειδί» και καθορίζει αν κάποιος συνταξιούχος θα λάβει ή όχι την αύξηση είναι η προσωπική διαφορά. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων-περίπου 80% με 85%, θα δει αυξήσεις μικρές και μεγαλύτερες στις αποδοχές, ωστόσο ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός δικαιούχων δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων έχει υψηλή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφιστεί με τα ποσά της αύξησης και ουσιαστικά θα τα εκμηδενίσει.  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι αυξήσεις θα είναι και πάλι μόνο λογιστικές-ονομαστικές, αλλά δεν θα προσμετρούνται επί της ουσίας στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές. 

Για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων, που η προσωπική διαφορά εκμηδενίζει τις αυξήσεις, θα δοθεί και φέτος το σχετικό επίδομα, το οποίο θα είναι «ψαλιδισμένο» σε σχέση μ’ αυτό που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Ειδικότερα το επίδομα που θα λάβουν πάνω από 250.000 συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο, θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, ενώ η προημένη ενίσχυση ξεκινούσε από το ποσό των 200 ευρώ και έφτανε τα 300 ευρώ.

Το φετινό επίδομα θα αποδοθεί σε τρεις κλίμακες, των 100, 150 και 200 ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι δικαιούχοι διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ: Επίδομα 200 ευρώ
  • Κύρια σύνταξη από 700,1 έως 1.100 ευρώ: Επίδομα 150 ευρώ
  • Κύρια σύνταξη από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ: Επίδομα 100 ευρώ

Η ενίσχυση αυτή δεν αφορά συνταξιούχους των οποίων το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από 1.600 ευρώ.

Fast track απονομή και στις επικουρικές συντάξεις

Στο μίνι ασφαλιστικό που ετοιμάζει και θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, εμπεριέχεται διάταξη με την οποία ξεμπλοκάρει η απονομή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων, μέσω της fast track διαδικασίας, ακόμα και για συνταξιούχους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ.Ουσιαστικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται με τις κύριες συντάξεις και έχει οδηγήσει στην απεμπλοκή τους, έστω και αν απομένουν να καταβληθούν τα οριστικά ποσά, σε αρκετές περιπτώσεις. Όταν, δηλαδή, οι αρμόδιες αρχές διαπιστώνουν πως προκύπτει συμπλήρωση της 15αετίας, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τη σύνταξη, μέσω της fast track διαδικασίας

Το όριο της 15αετίας θα ισχύει είτε πρόκειται για ασφαλισμένους με ένα φορέα απασχόλησης είτε για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ουσιαστικά, θα προσμετρώνται μόνο τα έτη ασφάλισης που έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά (από το 2002 και μετά) και αυτό θα θεωρείται αρκετό ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής της σύνταξης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα