Χρηστικά

"Κόκκινα" 38 δισ. στον ΕΦΚΑ- 4 στους 10 χάνουν τις ρυθμίσεις


Διπλασιάζονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για τα χρέη προς τα Ταμεία – Μόνο 10% των οφειλών είναι ρυθμισμένες

Εκτός ρυθμίσεων βρίσκονται χρέη προς τον ΕΦΚΑ ύψους 38,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει τις δυσκολίες είσπραξης των εκκρεμών χρεών που ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, αλλά και αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι έχοντες τα μεγάλα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, δεν τα ρυθμίζουν και φυσικά δεν τα αποπληρώνουν.

Το γεγονός αυτό, αναγκάζει την κυβέρνηση, να αυξήσει τις δόσεις αποπληρωμής, της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24 μηνιαίες, όπως άλλωστε ισχύει και για τα χρέη προς την Εφορία.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, λόγω της αύξησης των χρεών προς το ΚΕΑΟ, προωθείται ο διπλασιασμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, ώστε να «τρέξουν» ταχύτερα οι ρυθμίσεις, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων που χάνονται στην πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, στο τέλος Μαρτίου 2022, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 456.973 και το ρυθμισμένο ποσό 4.730.176.772 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 406.060 για οφειλές στο ΚΕΑΟ ύψους 1.888.275.008 ευρώ.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, το συνολικό ύψος των χρεών προς τον ΕΦΚΑ ήταν 42,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι εκτός ρυθμίσεων παραμένουν χρέη ύψους 38,1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα, όπως ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία, πως, οι περισσότερες οφειλές είναι «μεγάλης ηλικίας» άνω των 10 ετών, ενώ τα περισσότερα προέρχονται από λίγους οφειλέτες οι οποίοι χρωστάνε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Και όσο πιο παλαιό και όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος τόσο δυσκολότερα αποπληρώνεται.

Χάνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις

Παράλληλα από τα στοιχεία του ΚΕΑΙΟ προκύπτει, ότι οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις χρεών προς το ΚΕΑΟ που γίνονται, χάνονται στην πορεία καθώς οι οφειλέτες δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν.

Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συνολικά 1.479.285 ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτές:

  • Έχουν ολοκληρωθεί οι 406.060 ή ποσοστό 27,4%.
  • Παραμένουν ενεργές οι 456.973 ρυθμίσεις ή το 30,9% του συνόλου.
  • Έχουν χαθεί 616.252 ρυθμίσεις ή ποσοστό 41,7%.

keao

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα