Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί πάλι στις αγορές και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες βυθίζονται (DAX -2%), ενώ στο ΧΑ έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται.
Αρνητικοί καταλύτες η κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία, οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων και οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις υπό την επίδραση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, καθώς συνεχίζεται η αργή ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου στα υψηλά 12μήνου.
Στο ΧΑ το κλίμα επιβαρύνεται από τις παρενέργειες που προκαλεί και σε πολιτικό επίπεδο η ανεπιτυχής διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία.
Καθώς οι τιμές υποχωρούν, η συναλλακτική δραστηριότητα επιβραδύνεται και ο τζίρος είναι χαμηλός την τελευταία ώρα. Μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 32 εκατ. ευρώ. Με αρνητικό πρόσημο οι τέσσερις στις πέντε μετοχές. Η Εθνική που σημειώνει μικρή άνοδο, στηρίζει τον τραπεζικό δείκτη.
Οι δύο βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την ώρα σε χαμηλά ημέρας, με τάση περαιτέρω διολίσθησης.
Μετοχές και Δείκτες
Το μεγάλο στοίχημα στο ΧΑ ήταν σήμερα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 930 μονάδες, ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η περιοχή ως νέο σημείο στήριξης, απ’ όπου θα ξεκινούσε η επόμενη κίνηση ανάκαμψης. Προς το παρόν φαίνεται ότι αυτό το στοίχημα χάνεται - εκτός αν ακολουθήσει ανοδική αντίδραση, που θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,20% στις 923,5 μονάδες. Την ίδια ποσοστιαία μεταβολή καταγράφει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.237,5 μονάδες. Κατά 1,10% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 0,35%. Εθνική +0,7%, Alpha και Attica Bank -1%, Eurobank και Πειραιώς -0,7%,
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips θετικό πρόσημο διατηρεί μόνον ο Σαράντης (+0,6%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράουν: Lamda -3,2%, Jumbo -2,6%, ΔΕΗ -2,3%, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΛΠ και Quest -2%, Coca-Cola, Aegean και ΕΥΔΑΠ -1,7%.