Υγεία

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται


Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται την τελευταία 10ετία όλο κι πιο συχνά σε άτομα άνω των 50 ετών. Είναι μια αρρυθμία, μια διαταραχή στον καρδιακό ρυθμό. Συγκεκριμένα, οι άνω κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι) χτυπούν γρήγορα και ακανόνιστα, αντί να συστέλλονται με σταθερό ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση του καρδιακού παλμού και μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές.

Η κολπική μαρμαρυγή, αν και δεν είναι απαραίτητα άμεσα απειλητική για τη ζωή, ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Οι πιο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

-  Εγκεφαλικό επεισόδιο: Είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος. Όταν η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, το αίμα μπορεί να λιμνάζει και να σχηματίζονται θρόμβοι. Αν ένας τέτοιος θρόμβος αποσπαστεί και ταξιδέψει στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό.
 -  Καρδιακή ανεπάρκεια: Η μακροχρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
 -   Άλλες επιπλοκές: Μπορεί να περιλαμβάνουν θρομβώσεις σε άλλα όργανα, ζάλη, κόπωση, δύσπνοια και αίσθημα παλμών.

Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά πολλοί εμφανίζουν συμπτώματα που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά τη νύχτα. Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων και η κατανόηση των συνεπειών τους μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης.

Κοινά συμπτώματα τη νύχτα

1. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Περιγραφή: Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, που συχνά περιγράφεται από τους ασθενείς ως αίσθημα φτερουγίσματος ή τρέμουλο στο στήθος.

2. Αίσθημα παλμών
Περιγραφή: Οι ταχυπαλμίες είναι η αίσθηση ότι νιώθετε έντονα τους χτύπους της καρδιά, σε ρυθμό ασυνήθιστα δυνατό, γρήγορο ή ακανόνιστο.
Οι ταχυπαλμίες μπορεί να γίνουν πιο αισθητές τη νύχτα λόγω της έλλειψης περισπασμών και ενός ήσυχου περιβάλλοντος, δυσκολεύοντας τον ύπνο ή προκαλώντας ξαφνικά ξυπνήματα.

3. Δύσπνοια

Αίσθημα ότι δεν μπορείτε να πάρετε γεμάτη ανάσα, κάτι που συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος.
 Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να επιδεινωθεί, όταν ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση σώματος: Αυτή η στάση αυξάνει την πίεση στο στήθος και τους πνεύμονες, οδηγώντας σε δυσφορία και συχνό ξύπνημα.

4. Κούραση και αδυναμία

Επίμονα αισθήματα κούρασης και έλλειψης ενέργειας, τα οποία μπορεί να είναι πιο έντονα μετά από σωματική δραστηριότητα ή άσκηση.
Τη νύχτα η κόπωση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας σε έναν κύκλο κακής ανάπαυσης και αυξημένα συμπτώματα

5. Ζάλη
Περιγραφή: Επεισόδια λιποθυμικής τάσης ή αστάθειας, που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και μπορεί να συνοδεύονται από μια αίσθηση περιστροφής (ίλιγγος).
Νυχτερινή επίδραση: Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να είναι ανησυχητικές όταν εμφανίζονται στο κρεβάτι, οδηγώντας δυνητικά σε άγχος και περαιτέρω διαταραχές ύπνου.

Πώς αντιμετωπίζεται ιατρικά;

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής εξατομικεύεται και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενική υγεία και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι:

 -   Επίτευξη και διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακευτική αγωγή (αντιαρρυθμικά φάρμακα) ή με επεμβατικές μεθόδους, όπως η αφαίρεση των εστιών που προκαλούν την αρρυθμία (καρδιακή αποκατάσταση).
 -   Πρόληψη της σχηματισμού θρόμβων: Χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
 -   Αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών: Αν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή (π.χ. υπέρταση, καρδιακή νόσος), αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής και την προσαρμογή της θεραπείας

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις