Οικονομία

Ξεπλένουν τα κακουργήματα στο Χρηματιστήριο με παραγραφή στην 5ετία!


Σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου σε ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ατιμωρησία

«Ξέπλυμα» των χρηματιστηριακών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος με συντόμευση του χρόνου παραγραφής τους στην πενταετία από τη δεκαετία, θα είναι το αποτέλεσμα διάταξης που έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για το οποίο ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια διαβούλευση και παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Ειδικότερα, το υπ. Οικονομικών επιχειρεί να μειώσει τον χρόνο παραγραφής των χρηματιστηριακών αδικημάτων στην πενταετία, με προτεινόμενη διάταξη που προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία υπέβαλε παρατηρήσεις στη διαβούλευση και καλεί το υπουργείο να αναδιατυπώσει τη διάταξη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η ατιμωρησία κακουργημάτων, για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie.

Το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέρει ότι «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή».

Η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως επισημαίνουν στη διαβούλευση οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ατιμωρησία, καθώς είναι γνωστό ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και κατά κανόνα οι έρευνές της για χρηματιστηριακά αδικήματα έχουν μακρά διάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι η συντόμευση του χρόνου παραγραφής πιθανόν να αφήσει ατιμώρητους τελικά παραβάτες που μπορεί να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, «η πρόβλεψη παραγραφής μετά την παρέλευση 5ετίας από την διάπραξη της παράβασης, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αφού η φύση των εποπτευόμενων αντικειμένων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Κ. θα οδηγήσει στην ατιμωρησία και συνακόλουθη υποβάθμιση του εποπτικού έργου και της διεθνούς αξιολόγησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκφράζει τη διαφωνία της με τη σύντμηση της προθεσμίας παραγραφής κακουργημάτων και προτείνει την αναμόρφωση της διατύπωσης του σχετικού άρθρου, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι η παραγραφή καλύπτει μόνο τις αρμοδιότητες ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι τη γενικότερη ποινική αντιμετώπιση χρηματιστηριακών αδικημάτων.

Σχετικά με το άρθρο 8, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αναφέρει τα ακόλουθα:

  • Στο διοικητικό δίκαιο η παραγραφή συνδέεται συνήθως με τη δυνατότητα/δικαίωμα της διοίκησης για επιβολή κυρώσεων και όχι με αυτήν καθαυτή την παράβαση της νομοθεσίας (π.χ. φορολογικό δίκαιο). Καθώς πολλές από τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς οδηγούν σε κυρώσεις τόσο διοικητικής όσο και ποινικής φύσης, μία τέτοια αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε σύντμηση της παραγραφής των κακουργημάτων που είναι μεγαλύτερη της πενταετίας. Προτείνεται η αναδιατύπωση της πρώτης παραγράφου ως εξής:"Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης διατάξεων της νομοθεσίας που ισχύει για την κεφαλαιαγορά υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή".
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις