Μια απίστευτη πρακτική φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων αποκάλυψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι σχετικά απλή: δεν δηλώνουν τα εισοδήματα ή τα κέρδη που αποκτούν!
Ένας απλός έλεγχος της ΑΑΔΕ διαπίστωσε, ότι με την… απλή αυτή μέθοδο, δεν δηλώθηκαν εισοδήματα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, με τους αναλογούντες φόρους να προσεγγίσουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Όσο και αν αυτό φαντάζει απίστευτο είναι μια φορολογική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προβληματίστηκαν από τον μεγάλο αριθμό των δηλώσεων ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων, που εμφανίζονται επί σειρά ετών, με μηδενικές συναλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε μια ειδική δράση, για να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει.
Οι συγκεκριμένες φορολογικές δηλώσεις ομαδοποιήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν και ξεκίνησε η έρευνα, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, βάσει των αποτελεσμάτων της.
Απέδειξε, ότι αρκετοί φορολογούμενοι δηλώνουν ψευδώς μηδενικά εισοδήματα και κέρδη, αποφεύγοντας την πληρωμή ΦΠΑ φόρου εισοδήματος, ποντάροντας στην πιθανότητα να μην ελεγχθούν.
Η πρακτική της δήλωσης μηδενικού εισοδήματος είναι μία παράμετρος. Η άλλη παράμετρος που θα διερευνήσει η ΑΑΔΕ με νέο ελεγκτικό πρόγραμμα είναι η εξέταση των περιπτώσεων που φορολογουμένων που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα ή κέρδη, με προτεραιότητα όσους καταγράφουν απότομη πτώση των κερδών τους.
Το... απλό κόλπο
Ειδικότερα, στο σχετικό απόσπασμα, του Απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2018 αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Επιπλέον το 2018 υλοποιήθηκε δράση για τον εντοπισμό φυσικών και νομικών προσώπων που υποβάλλουν κενές – μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και για την οικειοθελή συμμόρφωση αυτών. Στο πλαίσιο των ως άνω ενεργειών συμμόρφωσης, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία συνολικά με 1.676 φορολογούμενους. Συνολικά συμμορφώθηκαν 863 φορολογούμενοι (ποσοστό συμμόρφωσης 51,49%) οι οποίοι υπέβαλαν 10.665 τροποποιητικές δηλώσεις εκ των οποίων χρεωστικές ήταν οι 1.649 (το 15,46%). Το σύνολο των αποκρυβέντων ακαθαρίστων εσόδων ανέρχεται σε 2.358.229.912€ και το ποσό φόρου που βεβαιώθηκε ανέρχεται σε 21.936.365€».
Παράλληλα, σε συνέχεια παλαιότερης αντίστοιχης πιλοτικής εφαρμογής, πραγματοποιήθηκε το 2018, δράση εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ).
Ειδικότερα, η δράση αφορούσε στην συμμόρφωση των Νομικών Προσώπων, Νομικών Οντοτήτων και Φυσικών Προσώπων με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών για τη χρήση 2017, ως όφειλαν.
Συνολικά εστάλησαν e-mail ενημέρωσης σε 40.761 ΑΦΜ από τους οποίους, μέχρι τις αρχές του 2019, συμμορφώθηκαν οι 3.201 (ποσοστό συμμόρφωσης 7,85%) και υπέβαλαν 6.604 δηλώσεις για όλα τα τρίμηνα του έτους.