Χρηστικά

Κυνήγι φοροδιαφυγής με smartphone κινητά!


Η ΑΑΔΕ μέσω ειδικής εφαρμογής του Play Store καθιστά φορο-ελεγκτές τους καταναλωτές οι οποίοι θα κερδίζουν εκπτώσεις φόρου και συμμετοχή σε κληρώσεις χρηματικών ποσών, ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής σχεδιάζει η ΑΑΔΕ, να ρίξει εκατομμύρια καταναλωτές, με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων smartphone.

Με μια ειδική εφαρμογή που θα διατίθεται από το Play Store της Google, θα σκανάρει την απόδειξη που έλαβε από κατάστημα ή από ελεύθερο επαγγελματία και υπό προϋποθέσεις θα κερδίζει εκπτώσεις φόρου ή και ποσά από τη νέα «χρυσή λοταρία» που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022 και αφού προηγουμένως, το φθινόπωρο, ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

Έτσι, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται από τον Χ επαγγελματία, θα καταγράφεται αυτομάτως στη μερίδα του στο Taxisnet.

Για τις αποδείξεις που εκδίδονται και εμφανίζονται στο Taxisnet δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι και μετά την υποχρεωτική χρήση των νέων ταμειακών μηχανών, θα παρακάμπτουν τη διαδικασία.

Παράλληλα, υπάρχει στην "αγορά" ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο καταφέρνει και σβήνει από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών, όποιες αποδείξεις θέλει ο επιχειρηματίας και έτσι ο τζίρος εμφανίζεται μικρότερος. Σημειώνεται πως οι αποδείξεις, έχουν εκδοθεί κανονικά, έχουν παραδοθεί στον πελάτη, αλλά, κατόπιν, σβήνονται από τη μνήμη της ταμειακής μηχανής, χωρίς η παραβίαση, αυτή να γίνεται αντιληπτή.

Πώς θα λειτουργεί

Οι νέες αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις νέου τύπου ταμειακές, θα εκτυπώνουν πάνω και έναν κωδικό QR. Ήδη αρκετά καταστήματα εκδίδουν τέτοιες αποδείξεις, αλλά αυτό θα καταστεί υποχρεωτικό από την 1η Νοεμβρίου που θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά μόνο οι νέες ταμειακές μηχανές.

Ο καταναλωτής που θα λαμβάνει την απόδειξη, θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τον κωδικό QR, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή θα ενημερώνει το Taxisnet για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στο MyData του επιχειρηματία-εκδότη της απόδειξης, όπως θα συμβαίνει με όλες τις αποδείξεις που θα εκδίδονται από την 1η Νοεμβρίου 2021 και μετά.

Εφόσον έχει καταχωρηθεί και στο MyData ο επιχειρηματίας δεν έχει πρόβλημα. Αν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη στο MyData, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκδίδει αποδείξεις από «παράλληλο» μηχανισμό ή παράνομη ταμειακή μηχανή και φυσικά δεν δηλώνει ολόκληρο τον τζίρο που πραγματοποιεί. Αυτομάτως τίθεται στο επίκεντρο της ΑΑΔΕ και εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου για τα… περεταίρω.

Τι θα κερδίζει ο καταναλωτής

Ο καταναλωτής που θα στέλνει στο Taxisnet τις αποδείξεις που λαμβάνει μέσω της ειδική εφαρμογής, θα θέτει υποψηφιότητα για δώρα και εκπτώσεις φόρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται κίνητρα για τη χρήση της εφαρμογής, τα οποία προβλέπουν διάφορες παροχές όπως:

  • Συμμετοχή σε κληρώσεις μεγάλων ποσών ύψους 100.000 ευρώ κάθε μήνα.
  • Συμμετοχή σε κληρώσεις κατασχεμένων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών και μοτοσικλετών.
  • Έξτρα μπόνους, που θα προβλέπεται, για τις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια. Τότε ο καταναλωτής θα κερδίζει ένα προσωπικό «δώρο» που θα είναι ένα χρηματικό ποσό το οποίο είτε θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που είναι να πληρώσει είτε θα του αποδίδεται υπό τη μορφή μετρητών, αν δεν έχει οφειλές προς την Εφορία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα