Χρηστικά

Πώς λειτουργεί το «τσιπ» της φοροδιαφυγής!


Επιχειρήσεις εκδίδουν κανονικά αποδείξεις, αλλά μετά τις σβήνουν με ειδικό λογισμικό

Σε εφιάλτη της ΑΑΔΕ έχει εξελιχθεί το ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις προκειμένου να σβήνουν από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών και γενικά των φορολογικών μηχανισμών, αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, που εξέδωσαν νωρίτερα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εντοπίστηκε και στους φετινούς ελέγχους στη Μύκονο και σε άλλα νησιά και τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας.

Περισσότερο χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις με μεγάλη εποχική δραστηριότητα λόγω του τουρισμού, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, τις ταβέρνες και τα καφέ-μπαρ, σε μόνιμη βάση.

Το ειδικό αυτό λογισμικό, συνδέεται κρυφά (φυσικά) με τον φορολογικό μηχανισμό, ταμειακή μηχανή ή Η/Υ έκδοσης αποδείξεων, αλλά έχει το πλεονέκτημα να μην ανιχνεύεται και να μην δίνει «σήμα» παραβίασης

Υπό κανονικές συνθήκες οι ταμειακές μηχανές έχουν λογισμικό που δεν επιτρέπει την παραβίαση της μνήμης τους, χωρίς να χτυπήσει «συναγερμός» και να ενημερωθούν οι εφοριακοί υπάλληλοι κατά τον έλεγχο.

Όμως το συγκεκριμένο λογισμικό παρακάμπτει το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας των ταμειακών μηχανών, χωρίς να είναι ανιχνεύσιμο.

Αποτέλεσμα είναι, η επιχείρηση που το χρησιμοποιεί, κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι η επιχείρηση είναι καθ΄ όλα νόμιμη και δεν φοροδιαφεύγει.

Ωστόσο, με το κλείσιμο, λίγο πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει και αφήνει ορισμένες προκειμένου να μην δίνει στόχο στην εφορία. Ωστόσο τα έσοδά του εμφανίζονται πολύ λιγότερα από τα πραγματικά του.

Ο εντοπισμός του δεν είναι εύκολος, αφού οι εκδιδόμενες αποδείξεις είναι κανονικές και νομότυπες και μόνο κατόπιν ελέγχου και παρακολούθησης της επιχείρησης μπορεί να διαπιστωθεί.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό αποθαρρύνουν τους πελάτες να πληρώσουν με κάρτα είτε υποστηρίζοντας ότι είναι χαλασμένο το POS ή προσφέρουν έκπτωση στον λογαριασμό.

Τι σβήνεται από τη «μνήμη»

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες:

  1. Να τροποποιήσουν τη συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας
  2. Να μειώσουν τη συνολική αξία επιμέρους παραστατικών μεταβάλλοντας (αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά.
  3. Την εκ νέου σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή, αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.
  4. Να ελέγχουν την τροποποίηση των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.
  5. Την επιλεκτική παρέμβαση τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
  6. Τον εντοπισμό και την απαλοιφή παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο.
  7. Τη διόρθωσης των αρχείων, που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό, τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.
  8. Τη μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.
  9. Την εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων, που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.
  10. Την αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs - βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα