Χρηστικά

Κυβέρνηση σε servicers: Ρυθμίστε περισσότερα δάνεια- Νέοι κανόνες


Συνάντηση Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης

 Εχοντας ανοίξει μέτωπο με τις τράπεζες για θέμα των επιτοκίων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επιδιώκει τώρα συναινέσεις με τους μεγάλους διαχειριστές κόκκινων δανείων (servicers), προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά ρυθμίσεων και να ισχύσουν κανόνες  διαφάνειας και προστασίας των οφειλετών. Ομως οι προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών δεν αποκλείεται να καταλήξουν προσωρινά σε άλλη μία κόντρα, πριν βρεθούν σημεία συνεννόησης.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους των servicers, το προεδρείο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, έχοντας  στην ατζέντα του δύο βασικά θέματα:

  • Τη διαμόρφωση πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers, προκειμένου να ακολουθούν προκαθορισμένες διαδικασίες  και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες - για το σύνολο της οφειλής, τις δόσεις, το επιτόκιο κλπ
  • Την αύξηση του ποσοστού εγκρίσεων στις αιτήσεις ρύθμισης ληξπρόθεσμων οφειλών, ώστε να ωφελούνται ταυτόχρονα οφειλέτες και servicers και να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η προσφυγή σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αποφάσεις δεν πρόκειται βέβαια να ληφθούν σήμερα, ούτε πρόκειται να γίνουν κάποιες συμφωνίες. Η συνάντηση είναι “αναγνωριστικού-διερευνητικού” χαρακτήρα. Οι δύο πλευρές θα εκθέσουν απόψεις και ενδέχεται να διατυπωθούν κάποιες προτάσεις όσον αφορά επιμέρους ζητήματα διαχείρισης των κόκκινων απαιτήσεων.

Χαμηλά ποσοστά

Πάντως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει – και ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών θα το επαναλάβει σήμερα, ότι στόχος τους είναι η ενίσχυση της διαφάνειας λειτουργίας των servicers, με επιβολή νέων αυστηρότερων κανόνων και παράλληλα η αύξηση του ποσοστού κόκκινων δανείων που μπαίνουν σε ρύθμιση.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν σημαντικά βήματα σ' αυτό τον τομέα, με θεματική αύξηση των εντάξεων στον Εξωδικαστικό Μηχανσμό. Ομως το ποσοστό κρίνεται ακόμη χαμηλό και ο κ. Χατζηδάκης σκοπεύει να ανεβάσει πολύ τον πήχυ.

Σημειώνεται ότι τώρα ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού απορρίπτει περίπου μία στις 4 αιτήσεις, πριν ακόμη φθάσει  στη διαδικασία διατύπωσης προτάσεων ρύθμισης από τους δανειστές.

Αντί για κούρεμα, ..."καπέλο"

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι περιπτώσεις οφειλετών που δεν αποδέχονται τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, γιατί όχι μόνον δεν περιλαμβάνουν κούρεμα, αλλά εμπεριέχουν κεφαλαιοποίηση τόκων και προσαυξήσεων, με  αποτέλεσμα να αυξάνεται δυσανάλογα το τελικό προς πληρωμή ποσό – και αντιστοίχως το ποσό κάθε δόσης.

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί μέσω Εξωδικαστικού οφειλές περίπου 2,15 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 7% των κόκκινων δανείων και πολύ μικρότερο ποσοστό επί των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τράπεζες, Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.
 
Από τα κόκκινα δάνεια που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν οι  servicers, τα ρυθμισθέντα αντιπροσωπεύουν περίπου 23% των συνολικών απαιτήσεων. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα το ποσοστό αυτό να προσεγγίσει το 50%, εάν οι εταιρείες διαχείρισης επιδείξουν ελαστικότητα, προτείνοντας ρυθμίσεις κατά περίπτωση, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων κάθε οφειλέτη.
Αυτό σημαίνει γενναιόδωρα κουρέματα και πολλές μηνιαίες δόσεις μικρού ποσού.

α θέματα αυτά μπαίνουν τώρα στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνησης – servicers – τραπεζών. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγους μήνες.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα