Δεκάδες βυτιοφόρα με ιρανικά καύσιμα, τη μεταφορά των οποίων διευθέτησε η Χεζμπολάχ, έφθασαν χθες, Τετάρτη, το πρωί από τη Συρία στον Λίβανο, που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις καυσίμων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του φιλοϊρανικού σιιτικού κινήματος Χάσαν Νασράλα είχε ανακοινώσει την αναχώρηση ενός πρώτου ιρανικού πλοίου με καύσιμα με προορισμό τον Λίβανο, υποσχόμενος ότι θα ακολουθούσαν και άλλα, καθώς το κράτος του Λιβάνου, αντιμέτωπο με τη χρεοκοπία και την έλλειψη ξένου συναλλάγματος, δεν μπορεί να κάνει εισαγωγές.
Μια πρώτη φάλαγγα 20 βυτιοφόρων, με συριακές πινακίδες κυκλοφορίας, εισήλθε στο έδαφος του Λιβάνου χθες το πρωί μέσω ενός σημείου παράνομης διέλευσης στην περιοχή Ερμέλ (ανατολικά), μετέδωσε ο ανταποκριτής του AFP που βρίσκεται επί τόπου.
Φθάνοντας από τη Συρία, όπου το ιρανικό πλοίο άδειασε το φορτίο του στο λιμάνι Μπάνιας, τα βυτιοφόρα έγιναν δεκτά με ανακούφιση από υποστηρικτές του φιλοϊρανικού κόμματος που είχαν λάβει θέσεις κατά μήκος της διαδρομής που οδηγεί από την Ερμέλ στην Μπάαλμπεκ, δύο προπύργια της Χεζμπολάχ.
Από τη μια και την άλλη πλευρά του δρόμου, γυναίκες έραιναν με ρύζι και ροδοπέταλα ενώ οι άνδρες ανέμιζαν σημαίες του σιιτικού κόμματος.
Συνολικά 80 βυτιοφόρα, συνολικής χωρητικότητας τεσσάρων εκατομμυρίων λίτρων, αναμένεται να φθάσουν σήμερα στον Λίβανο.
Θα αδειάσουν τα φορτία τους στην Μπάαλμπεκ στις δεξαμενές των πρατηρίων καυσίμων Αμάνα, που κατέχει η Χεζμπολάχ και αποτελούν από τον Φεβρουάριο του 2020 αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων, προτού διανεμηθούν στην αγορά με σειρά προτεραιότητας.
«Είναι μια ανθρωπιστική βοήθεια που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού και των παραγωγών ψωμιού, αλεύρων και ειδών πρώτης ανάγκης», λέει ο Τζάουαντ, 50 ετών, κάτοικος της Ερμέλ.
«Η Χεζμπολάχ δεν θα υποκαταστήσει το κράτος, είναι ένα προσωρινό μέτρο μέχρι το κράτος να μπορέσει να αναλάβει τις λειτουργίες του», προσθέτει, αναφερόμενος στις επικρίσεις που εκφράζουν οι Λιβανέζοι για το κόμμα, κατηγορώντας το ότι εγκαθιδρύει ένα κράτος μέσα στο κράτος και εκθέτει τον Λίβανο στον κίνδυνο οικονομικών κυρώσεων.
Ορκισμένος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και στο στόχαστρο κυρώσεων, η Χεζμπολάχ έχει ένα σημαντικό βάρος στη λιβανική πολιτική ζωή.
Από το φθινόπωρο του 2019, ο Λίβανος ζει στον ρυθμό μιας πρωτόγνωρης κρίσης, που έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα μία από τις χειρότερες στον κόσμο από το 1850, έχοντας δει το εθνικό του νόμισμα να χάνει περισσότερο από το 90% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Εδώ και μήνες ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται μπροστά στα πρατήρια καυσίμων.
Τα καύσιμα από το Ιράν φθάνουν στη χώρα μερικές ώρες πριν από την προβλεπόμενη έγκριση από την κυβέρνηση του νέου σχεδίου δράσης της μετά την παρουσίασή του από ομάδα υπουργών έπειτα από 13 μήνες κενού που επιδείνωσε την κρίση.
πηγή: ΑΠΕ