Χρηστικά

Μαλακώνουν τα αντικειμενικά κριτήρια!


Τι εξετάζεται για τα μπλοκάκια και τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες 65 ετών και άνω - Ισχυρές αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ

Σε διορθώσεις επί του σχεδίου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με αντικειμενικά κριτήρια θα προβεί η κυβέρνηση, τόσο στο κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κυρίως σε εκείνο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Κατόπιν των αντιδράσεων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι είναι και «εκλογική πελατεία» της Ν.Δ, αλλά και αντιδράσεων μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπως και υπουργών που παίρνουν αποστάσεις, έχουν δρομολογηθεί ήδη αλλαγές.

Στόχος είναι να καταστούν πιο εύπεπτες οι αλλαγές και να προληφθούν κάποιες ακραίες και ενδεχομένως άδικες επιβαρύνσεις επαγγελματιών.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νέο σύστημα φορολόγησης θα ισχύσει μόνο για τους φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις και συγκεκριμέναγια τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως οι Ομόρρυθμες (ΟΕ), οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ), οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) θα εξακολουθούν να φορολογούνται μόνο με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού, δηλαδή με αφαίρεση των εξόδων τους από τα ακαθάριστά έσοδά τους.

Οι διορθώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διορθώσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

  1. Θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και οι αγρότες, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.
  2. Θα εξαιρεθούν οι μισθωτοί, που έχουν παράλληλα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.
  3. Θα εξαιρεθούν μερικώς οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά θεομηνίες. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα τους θα υπολογιστεί αναλογικά για τους μήνες της κανονικής τους λειτουργίας.
  4. Θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και ελεύθερους επαγγελματίες ηλικίας άνω των 65 ετών, εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα για μία δεκαετία.
  5. Θα εξαιρεθούν οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους, είτε σε στεγασμένα καταστήματα είτε σε υπαίθριες λαϊκές αγορές είτε ως πλανόδιοι.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα