Χρηστικά

Πώς αμφισβητείται και πώς μειώνεται το τεκμαρτό χαράτσι


Ο νέος τρόπος φορολόγησης που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023 που θα φορολογηθούν το 2024 αιφνιδιάζει τους επιτηδευματίες

Μαζικό κύμα προσφυγών κατά των αντικειμενικών κριτηρίων που επαναφέρει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αναμένεται μόλις εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του 2024.

Το δεδομένο ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023 που θα φορολογηθούν το 2024 αιφνιδιάζει τους επιτηδευματίες, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα, σε διάστημα δύο μηνών, στη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Το νέο σύστημα φορολόγησης των επιτηδευματιών προβλέπει την καθιέρωση ενός ελάχιστου ποσού για το οποίο θα φορολογείται ο υπόχρεος από το φορολογικό έτος 2023, το ελάχιστο ύψος του οποίου θα είναι 10.920 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, τα έτη λειτουργίας κ.λπ. παράγοντες.

Ακόμη και αν δηλώσει λιγότερα κέρδη ο υπόχρεος, ο φόρος θα υπολογιστεί επί του ελάχιστου ποσού που θα ορίζει η μέθοδος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τι μπορεί να κάνει μετά ο ελεύθερος επαγγελματίας, προκειμένου να αποφύγει το «χαράτσι»; Να ξεκινήσει ένα κύκλο διοικητικών και δικαστικών προσφυγών, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Αρχικά θα πρέπει να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, και μετά, όταν εκδοθεί η απόφασή της, η οποία κατά 99% θα είναι απορριπτική, τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ελπίζοντας σε δικαίωση.

Εξαίρεση για οριακές περιπτώσεις

Η αμφισβήτηση του φόρου που θα καταλογίσει η ΑΑΔΕ με το  εκκαθαριστικό του 2024, μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς είναι «μαχητός» ο τρόπος υπολογισμού, αλλά υπό ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής είναι μαχητό. Μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.

Όμως, οι λόγοι ανωτέρας βίας, που αναγνωρίζει το ΥΠΕΘΟΟ είναι περιορισμένοι και συγκεκριμένοι, καθώς σε αυτούς εντάσσει τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τη νοσηλεία, τα πλήγμα από θεομηνίες κ.λπ.

Παράλληλα, προβλέπεται μείωση κατά 50% της ελάχιστης αμοιβής και έκπτωση φόρου στις εξής περιπτώσεις:

  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Και σε εκείνους που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Κουρεύεται επίσης το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για τα τρία πρώτα χρόνια απαλλάσσονται πλήρως από την ελάχιστη αμοιβή. Για τον τέταρτο χρόνο θα ισχύει μείωση της ελάχιστης αμοιβής κατά 67% και για τον 5ο χρόνο κατά 33%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα