Στην ανακοίνωση των μέτρων στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στο υπερπλεόνασμα των 11,1 δισ. ευρώ για το 2024, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2025. Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι η χώρα έχει "ξεχρεώσει" από τα χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για το 2025 και ότι τυχόν επιπλέον πλεόνασμα από το 2025 θα διατεθεί το 2026.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη μεσαία τάξη, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο αδικημένη κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς τα περισσότερα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Η μεσαία τάξη, παρά το γεγονός ότι πλήρωνε τους φόρους και τις εισφορές της, είδε λιγότερα μέτρα να την αφορούν. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι περισσότερες από τις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από το 28% στο 22%.
Ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι για τη ΔΕΘ αναμένονται περαιτέρω μειώσεις φόρων, οι οποίες θα στοχεύουν στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη μείωση του κόστους για εργαζόμενους και φυσικά πρόσωπα, προσφέροντας έτσι μία σταθερή και έμμεση αύξηση εισοδημάτων.
Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει μέτρα που θα ωφελήσουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, όπως συνταξιούχους, νέους που ζουν με ενοίκιο και επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανάγκες αυτών των ομάδων και προχωρά σε μέτρα για τη στήριξή τους, ιδιαίτερα ενόψει των προκλήσεων της οικονομίας.