TECHin

Μαθητές έφτιαξαν πλατφόρμα που απαντά στο ερώτημα τι θα γίνω όταν μεγαλώσω


Οδηγό για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των εφήβων και απάντηση στο ερώτημα «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω», επιχειρούν να δώσουν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της πλατφόρμας που έφτιαξαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού του προγράμματος Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2021 του Junior Achievement Greece. Οι 24 μαθητές της Α' λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου, δημιούργησαν τη δική τους εικονική επιχείρηση, την ψηφιακή πλατφόρμα inFORmYOUTH.gr, που έχει σκοπό να καθοδηγήσει τους εφήβους στο ιδανικότερο επαγγελματικό μέλλον για τους ίδιους.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπαιδευτικός Μαρία Δαμαλή, που μαζί με την Ειρήνη Χάψαλη συντόνισαν την ομάδα, οι μαθητές περνούν και οι ίδιοι από την εφηβεία, έχουν τις ίδιες ανησυχίες και απορίες και συνάμα γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να πάρει κάποιος τη σωστή απόφαση για την επαγγελματική του πορεία. Έτσι, δημιούργησαν το ψηφιακό εγχειρίδιο που μέσω του ειδικευμένου περιεχομένου που παρέχει, μετατρέπει την απόμακρη και απρόσωπη πληροφορία σε προσωπικό κίνητρο, ενδυνάμωση και καθοδήγηση.

«Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει ως θεματικό άξονα την κατεύθυνση ζωής για τους νέους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία συνεργάζεται με φοιτητές, αθλητές, επαγγελματίες και ψυχολόγους, οι οποίοι δημιουργούν υλικό για την πλατφόρμα που ειδικεύεται αποκλειστικά στους προβληματισμούς των νέων. Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το περιεχόμενο είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ο αθλητισμός και η ψυχολογία», σημειώνει η κ. Δαμαλή.

Η πλατφόρμα, όπως λένε οι μαθητές, σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες στην αγορά, δεν παραθέτει απλώς πληροφορίες, αλλά προσπαθεί μέσω του περιεχομένου της να βοηθήσει ουσιαστικά τους εφήβους να αντιληφθούν πως το μέλλον τους χτίζεται πάνω σε σωστές επιλογές. Εστιάζει στην κινητοποίηση και την ωρίμαση της σκέψης των εφήβων, βάζοντας θεμέλια στο «σήμερα» και σε συνδυασμό με την παροχή βοήθειας θα μπορούν να αποκτήσουν δυνατές βάσεις που θα τους οδηγήσουν μελλοντικά στην αυτο-ολοκλήρωσή τους.

«Η μετάδοση όλων των πληροφοριών πραγματοποιείται με τη μορφή τηλεοπτικών προβολών (βίντεο) και online συνεδριών από εξειδικευμένους συμβούλους, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αμεσότητα και το περιεχόμενο να είναι πιο ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, για τους συνδρομητές παρέχεται η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας σε 24ωρη βάση μέσω ειδικής γραμμής SOS», εξηγούν οι μαθητές- εμπνευστές της εικονικής επιχείρησης.

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με ανθρώπους που είναι κοντά στην εφηβική ηλικία, όπως φοιτητές και αθλητές, οι οποίοι μπορούν να εμπνεύσουν με τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και να παραθέσουν πιο στοχευμένες συμβουλές, των ακροατών. Μάλιστα, όπως σημειώνει η κ. Δαμαλή, οι νεαροί χρήστες θα μπορούν να συνομιλήσουν με ανθρώπους από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και να θέσει ο καθένας το δικό του ερωτηματολόγιο.

«Οι νέοι θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες από ειδικούς που θα απαντούν και στις ερωτήσεις τους, ώστε να συλλέξουν οι ίδιοι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πορευτούν στην εφηβική αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους, έχοντας αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα άγχη και τους προβληματισμούς τους», εξηγεί η εκπαιδευτικός.

Όλες οι θεματικές ενότητες που δημιουργήθηκαν για την ιστοσελίδα, ήταν αποτέλεσμα έρευνας σε εφήβους ηλικίας 12-18, με την καθοδήγηση έμπειρου ψυχολόγου και επιπλέον έγινε ανασκόπηση στις προσωπικές ανάγκες των ιδρυτών της, αφού είναι και οι ίδιοι παιδιά!

Η inFORmYOUTH.gr έχει ήδη προκριθεί στον τελικό του Πανελλαδικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021» του Junior Achievement Greece, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις