Αγορές

"Ματώνουν" οι μετοχές, μεγάλες απώλειες στο ΧΑ- Τράπεζες -5,7%


Καταιγίδα σαρώνει το χρηματιστήριο παρασύροντας στο βυθό μετοχές και δείκτες, που καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και η αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς επιτείνεται.

Η διόρθωση ήταν αναμενόμενη, μετά από 9 σερί ανοδικές συνεδριάσεις και 13 στις τελευταίες 14με θετικό πρόσημο. Προσλαμβάνει όμως απρόβλεπτα μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι βεβιασμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δημιουργούν αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική.

Αρνητικός καταλύτης για την αγορά η ΑΜΚ της Πειραιώς, που οι όροι  της προκαλούν κατάρρευση της μετοχής της τράπεζας και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αφαίμαξη κεφαλαίων από το ΧΑ.Προβληματισμός και για τις εξελίξεις  στην Ελλάκτωρ, όπου οι μετοχικοί συσχετισμοί δυνάμεων  καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ, με αποτέλεσμα  να παρατείνεται η ταμειακή δυσπραγία και η S&P να υποβαθμίζει το αξιόχρεο του ομίλου.

Στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, όχι μόνον λόγω της Πειραιώς, αλλά και επειδή το τελευταίο τρίμηνο έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, προσφέροντας αποδόσεις που αποτελούν τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

  Ο τραπεζικός δείκτης  υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5,55%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -5,84%. Βυθίζεται στα... Τάρταρα η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που επανήλθε σήμερα στο ταμπλό με προσαρμοσμένη τιμή μετά το reverse split και την οριστικοποίηση των όρων της ΑΜΚ.

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης η μετοχή βρίσκεται κλειδωμένη στο limit down (-30%), με ανεκτέλεστη προσφορά περίπου 2,2 εκατ. τεμαχίων, που αντιπροσωπεύουν περίπου 4,4% της τράπεζας.

Ακολουθούν Alpha -5,2%, Εθνική -5%, Attica -4,4%, Eurobak -4%, Ελλάδος -1,3%.

 Αρνητική εικόνα σε όλο το ταμπλό,που έχει "κοκκινίσει". Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η Coca-Cola που στηρίζει τους δείκτες με +1,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Ελλάκτωρ -7%, ΟΛΠ -5,3%, Aegean -4,3%, ΔΕΗ -4%, Φουρλής -3,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -3,6%, ΑΔΜΗΕ -3,3%, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ -2,9%.

Διαβάστε επίσης