Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει τις αγορές εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, καθώς δείκτες, μετοχές και commodities βυθίζονται στο ναδίρ. Περίπου 2,8 δισ. ευρώ χάθηκαν σήμερα στο ΧΑ. Δραματική επιδείνωση του επενδυτικού και οικονομικού κλίματος προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.Ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο με καταστροφικές παρενέργειες στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία.
«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» γίνονται οι φόβοι και οι προβλέψεις για κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών, που κινήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην «κόψη του ξυραφιού», σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ εν μέσω πανδημίας.
Ποταμοί κεφαλαίων μετακινούνται σε ασφαλέστερα καταφύγια, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ομόλογα της ευρωζώνης, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στα χρηματιστήρια. “Βουτιά” σημειώνουν και οι τιμές του αργού πετρελαίου (-7%), καθώς εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λόγω πανδημίας και η ζήτηση υδρογονανθράκων θα μειωθεί.
Κυβερνήσεις, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί αγωνιούν, ελπίζοντας σε μια αντίδραση της Wall Street που μπορεί να αλλάξει τη ρότα των αγορών, αποτρέποντας τον κίνδυνο κατάρρευσης. Προς το παρόν η αμερικανική αγορά “αντέχει” με διαχειρίσιμες απώλειες (Dow Jones -2,5%, S&P500 -1,8%, Nasdaq 1,6%).
Στην Ευρώπη οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες: Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 3,5%, ο γαλλικός CAC40 υποχωρεί κατά 4,2%, ο FTSE-100 κινείται στο -3%.
Μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά ομολόγα
Σε ρυθμούς μινι-ράλι «τρέχουν» τα ομόλογα της Ευρωζώνης - μαζί και τα ελληνικά. Οι τιμές τους ενισχύονται, οι αποδόσεις αντιστοίχως αποκλιμακώνονται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Στα κρατικά χρεόγραφα μετακινούνται κεφάλαια, λόγω της μεταβλητότητας που επικρατεί στα χρηματιστήρια και των εκτιμήσεων ότι ΕΚΤ και Fed δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές επιτοκίων.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί κατά 7,2 μονάδες και διαμορφώνεται σε -0,326% (αρνητική). Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που καταγράφεται σε διάστημα πολλών μηνών. Κατά 7,2 μονάδες υποχωρεί και η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζει το ιταλικό, με την απόδοση του να υποχωρεί κατά 8,7 μβ, στο 0,976%.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κατά 5,8 μονάδες βάσης στο 1,293%, ενώ του 5ετούς διαμορφώθηκε στο 0,405%, περίπου 8,6 μονάδες χαμηλότερα από χθες.
Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ
Η “σφαγή” έγινε στο ΧΑ, όπου -όπως προαναφέρθηκε - εξανεμίστηκε κεφαλαιοποίηση περίπου 2,8 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες.
Με πυρετώδεις συναλλαγές και μεγάλο τζίρο (116,4 εκατ. ευρώ) οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας, ενώ το ταμπλό “κοκκίνισε”.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,45% στις 858,93 μονάδες, διασπώντας καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις. Στην περιοχή αυτή αναμένεται να εκδηλωθεί ανοδική αντίδραση – αν βέβαια εξομαλυνθεί η κατάσταση στις αγορές την προσεχή Δευτέρα.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 4,61%, κλείνοντας στις 2.058,55 μονάδες. Κατά 5,07% υποχώρησε ο FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -6,88% και έκλεισε με απώλειες 6,41%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica Bank -12,8%, Alpha -8,2%, Πειραιώς -7,9%, Eurobank -5%, Εθνική -4,8%, Ελλάδος -1,1%.
Στο κόκκινο και όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Aegean -6,8%, Βιοχάλκο -5,7%, Μυτιληναίος -5,5%, ΕλβάλΧαλκόρ -5,4%, ΔΕΗ -5%, ΕΛΠΕ -4,7%, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Lamda -4,3%, Motor OIl και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4,1%, Coca-Cola -4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,5%.
Στα mid caps και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση μεγάλες απώλειες με σημαντικό όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Frigoglass και Αλουμύλ -9,4%, Intralot -9,3%, Intracom -8,5%, Ιντρακάτ -8,4%, Ικτίνος -8,2%, Κέκροψ -7,9%