Αγορές

Με 10ετές ομόλογο η πρώτη έξοδος στις αγορές το 2022 - Πότε ανοίγει το βιβλίο προσφορών


Κοντά στα 3 δισ.ευρώ επιδιώκει να συγκεντρώσει το ελληνικό δημόσιο - Ποιό θα είναι το ύψος του επιτοκίου

Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε επισήμως ότι η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές για το 2022, θα γίνει με νέο δεκαετές ομόλογο, το οποίο θα λήγει τον Ιούνιο του 2032. Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός δεν αναφέρει το ποσό-στόχο που επιδιώκει να συγκεντρώσει το ελληνικό Δημόσιο από αυτή την έκδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 3 δισ.ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-αύριο, ενώ ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη δώσει εντολή στις έξι τράπεζες αναδόχους -  Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale - να «τρέξουν» την έκδοση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού «η Ελληνική Δημοκρατία, με βαθμολογία Ba3 / BB / BB / BB (Moody's stb./S&P pos./Fitch pos./DBRS pos.), έχει ορίσει ως Joint Lead Managers τις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για μια νέα 10ετή προσφορά σε ευρώ του Reg S Cat1, 144A, με λήξη Ιουνίου 2032. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τους όρους της αγοράς».

Βασικό κριτήριο επιτυχίας του εγχειρήματος δεν θα είναι το συνολικό μέγεθος των προσφορών και η μεγάλη υπερκάλυψη, αλλά το ύψος του επιτοκίου που θα διαμορφωθεί- πόσο “ακριβά” ή “φθηνά” θα δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο.Μετά την τελευταία αξιολόγηση της Fitch, που αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά όχι το αξιόχρεο της χώρας, ο πήχυς για το κόστος δανεισμού ελαφρώς ανεβαίνει. Αναλυτές και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στην καλύτερη περίπτωση λίγο πάνω από το 1,80% και στη χειρότερη θα προσεγγίσει το 2%

Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για το 2022

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και για το 2022, καθώς  στοχεύει σε άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων. Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού κρατικού ομολόγου, στα μέσα του 2022. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, μετά το δεκαετές ομόλογο, θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η έκδοση ενός 5ετούς όπου στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ.ευρώ.  Επίσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα