Αγορές

Με 3,61% δανείστηκε το Δημόσιο σε επανέκδοση 10ετών ομολόγων


 Ικανοποιητική κρίνεται -λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών στις αγορές - η έκβαση της σημερινής επανέκδοσης 10ετών ομολόγων, μέσω της οποίας το Δημόσιο άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,61% και είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα απόδοση των 10ετών τίτλων στη δευτερογενή αγορά. Είναι ακόμη πολύ χαμηλότερο από το ονομαστικό επιτόκιο (2,90%) των νέων τίτλων.

Πάντως το κόστος δανεισμού παραμένει πολύ υψηλό και έχει σχεδόν τριπλασιασθεί τελευταίο 12μηνο. Αυτό βέβαια οφείλεται πρωτίστως στη γενικευμένη άνοδο του κόστους χρήματος μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και εν όψει ανάλογης κίνησης από την ΕΚΤ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να σφίγγουν τις κάνουλες της ρευστότητας.

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από διεθνείς επενδυτές και οι συνολικές προσφορές ήταν 1.595 εκατ. ευρώ - ποσό υπετριπλάσιο της έκδοσης..

Οπως υποστηρίζει ο ΟΔΔΗΧ, στόχος της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση και όχι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου. 

Εως τώρα ο φθηνός δανεισμός από τις αγορές αποτελούσε «όπλο» στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενισχύσει τα κρατικά διαθέσιμα και να ρίξει «ζεστό» χρήμα» προς ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, το «βάρος» στις εξόδους στις αγορές έχει δοθεί στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί και έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων την τρέχουσα χρονιά.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα