Χρηστικά

Με 7 νέους κωδικούς τα έντυπα Ε1 και Ε3


Ποιες αλλαγές στα φορολογικά έντυπα έφερε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών

Νέοι κωδικοί εισάγονται φέτος στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων Ε1 και Ε3, ενώ οι περισσότεροι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ.

Λόγω των προσαρμογών που απαιτεί η συμπλήρωση των νέων κωδικών θα καθυστερήσει το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την «αυλαία» να τοποθετείται στα τέλη του Μαρτίου.

Αντίστοιχα, σίγουρη αυτή τη φορά θα είναι η προθεσμία λήξης της διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία είναι η 30ή Ιουνίου και χωρίς παράταση.

Τονίζεται, ότι όσοι δεν υποβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου τη φορολογική τους δήλωση, θα την υποβάλει αυτόματα η ΑΑΔΕ με τον κίνδυνο λαθών που σημαίνουν ενδεχόμενη απώλεια φοροαπαλλαγών και πρόσθετους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα έντυπα Ε1 και Ε3, θα προστεθούν και νέοι κωδικοί, μετά τις αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2023.

Οι νέοι κωδικοί θα αφορούν βασικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογηθούν με τα αντικειμενικά κριτήρια για το φορολογικό έτος 2023 και για τα επόμενα έτη.

Αναλυτικότερα, στο έντυπο Ε3, που συμπληρώνεται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, θα προστεθούν νέοι πίνακες με στόχο να προσδιοριστεί με τεκμαρτό τρόπο το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του νέου συστήματος φορολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν κωδικοί για:

  1. Τις ετήσιες μικτές αποδοχές εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή, εάν στην επιχείρηση υπάρχει προσωπικό, με βάση τυχόν ποσό μικτών αποδοχών ανώτερο του μικτού ετησίου κατώτατου μισθού, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι αυτό που καταβάλλεται στον πλέον υψηλόμισθο υπάλληλο.
  2. Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.
  3. Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό.
  4. Το ύψος του ετησίου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.
  5. Να δηλώσει, αν ο υπόχρεος με ατομική επιχείρηση υπάγεται σε κάποια από τις κατηγορίες απαλλασσόμενων από το νέο σύστημα (είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος 80% και άνω) ή εάν δικαιούται μείωσης του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (λόγω του ότι έχει έδρα σε μικρό χωριό, έχει αναπηρία 67%-79% κ.λπ.).
  6. Να δηλώσει σε ειδικό κωδικό εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.
  7. Να δηλώσει σε ειδικό κωδικό, πως επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, ορίζει ότι το ελάχιστο ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου που ασκεί ατομικά, για 6 έτη, εμπορική επιχείρηση, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τις ετήσιες μικτές αποδοχές υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό, των 780 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελάχιστο όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο με 6 έτη άσκησης του επαγγέλματος του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης του επαγγέλματος ή το απασχολούμενο προσωπικό.

Επίσης μειώνεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τους επιχειρηματίες με έως και 5 έτη άσκησης δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα