Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η χρηματιστηριακή αγορά, κινούμενη μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης το τελευταίο διήμερο, με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Σε επαγρύπνηση οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και οι επενδυτές, βλέποντας το βραχυχρόνιο ρίσκο να αυξάνεται.
Αντικείμενο προβληματισμού παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Ο οίκος Wood έριξε σήμερα λάδι στη φωτιά των ανησυχιών, "ζωγραφίζοντας" με τα πλέον μελανά χρήματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε έκθεση του προβλέπει διψήφια(!) ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο και περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο. Για τον τουρισμό που αποτελεί κινητήρα δύναμη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ότι ακόμη και με θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα είναι φέτος στο 1/3 του 2019.
Αρνητική επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα επιδεινώθηκε σήμερα υπό το κράτος ανησυχιών για τα προβλήματα που ανακύπτουν στις παραδόσεις εμβολίων και για τις καθυστερήσεις στα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών: Περίπου 1,7% χάνει ο DAX, στο -2% ο CAC40, κατά 1,3% υποχωρεί ο Dow Jones.
Στο ΧΑ ανησυχίες προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας στο εσωτερικό μέτωπο, με υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων και προβλέψεις για καθυστερήσεις στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού
Τεστάρισμα αντοχών
Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο και στη σημερινή συνεδρίαση, δίνοντας ευκαιρίες για trading και μεγάλα ενδοσυνεδριακά κέρδη.
Ξεκινώντας με μία μεγάλη δραματική "βουτιά" η αγορά πήρε γρήγορα ανοδική κατεύθυνση. Οι βασικοί δείκτες κάλυψαν σταδιακά τις απώλειες και βρέθηκαν πρόσκαιρα με θετικό πρόσημο. Μετά τις 14:30 πήραν πάλι καθοδική κατεύθυνση,διολισθαίνοντα χαμηλά στο κόκκινο.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές εκτιμούν ότι οι ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική της αγοράς, ενισχύοντας την εντύπωση ότι η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί.
Προς το παρόν ιδιαίτερα θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ΓΔ βρήκε ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 745 μονάδων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι πιθανότητες ενός νέου καθοδικού κύκλου τις επόμενες μέρες.
Τώρα το βασικό ερώτημα είναι πού θα ισορροπήσει η αγορά και αν θα αλλάξει η μεσοχρόνια τάση. Οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις, ενώ ο ΓΔ βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών.
Μετοχές και δείκτες
Οι τεχνικές ενδείξεις καθιστούν επιφυλακτικούς τους δυνητικούς αγοραστές, που ανέμεναν την διόρθωση για να μπουν στην αγορά ή να ενισχύσουν τις θέσεις τους
Γι αυτό η συναλλακτική κίνηση παραμένει υποτονική, με χαμηλό τζίρο. Η συνολική αξία συναλλαγών ήταν σήμερα 66,3 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά χαμηλό -1,59% στις 742,24 μονάδες. Στη συνέχεια ανέκαμψε μέχρι τις 757,65 (+0,45%). Διολισθαίνοντας συνεχώς τις επόμενες ώρες, τερμάτισε στις 749,46 μονάδες, με απώλειες 0,64%.
Ο τραπεζικός από -4,39% επέστρεψε πρόσκαιρα στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος (-0,06%) και πήρε πάλι καθοδική κατεύθυνση, υποχωρώντας στο κλείσιμο κατά 3,03%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha -4,4%, Εθνική -3%, Eurobank και Πειραιώς -2,2%, Attica -1,7%, Ελλάδος -0,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η ΔΕΗ (+3,9%), που γύρισε από -2,4% σε +4,5%, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης ξένου οίκου ο οποίος προβλέπει άνοδο της μετοχής κατά 120%!
Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,9%, Μυτιληναίος +1,8%, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ +1,5%, Βιοχάλκο +0,9%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -4,8%, ΑΔΜΗΕ -3%, ΕΧΑΕ -2,6%, Aegean -2,4%, Coca-Cola και Motor Oil -2,1%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Cenergy +1,4%, Elton +0,8%, Κρι-Κρι, Πλαστικά Θράκης και Ευρωπαϊκή Πίστη +0,6%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν MIG -4%, Profile -3,2%, Ικτίνος -1,9%, ΕΥΑΘ -1,7%, Intracom και Αβαξ -1%