Αγορές

Περνάει τα τεστ αντοχών το χρηματιστήριο - Ανοδική αντίδραση


Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης επαναλαμβάνεται σήμερα στο ΧΑ, που συνεχίζει να εκπλήσσει αναλυτές και επενδυτές, δίνοντας ευκαιρίες για trading και μεγάλα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Ξεκινώντας με μία μεγάλη δραματική "βουτιά" η αγορά πήρε γρήγορα ανοδική κατεύθυνση. Οι βασικοί δείκτες κάλυψαν σταδιακά τις απώλειες και τώρα έχουν αποκτήσει θετικό πρόσημο.

Απορροφήθηκαν τελικά οι αρχικές ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, που έφεραν  τον κλαδικό τους δείκτη στο -4,39% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.

.Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές εκτιμούν ότι οι ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις αποδεικνύουν τη δυναμική της αγοράς, ενισχύοντας την εντύπωση ότι η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί.

Προς το παρόν ιδιαίτερα θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ΓΔ βρήκε ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 745 μονάδων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι πιθανότητες ενός νέου καθοδικού κύκλου τις επόμενες μέρες.

"Μαύρες" προβλέψεις

Αντικείμενο προβληματισμού παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος Wood  έριξε σήμερα λάδι στη φωτιά των ανησυχιών, "ζωγραφίζοντας" με τα πλέον μελανά χρήματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε έκθεση του προβλέπει διψήφια(!) ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο και περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο. Για τον τουρισμό που αποτελεί κινητήρα δύναμη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ότι ακόμη και με θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα είναι φέτος στο 1/3 του 2019.

Στο ΧΑ το βασικό  ζήτημα είναι πού θα ισορροπήσει η αγορά και αν θα αλλάξει η μεσοχρόνια τάση. Οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις, ενώ ο ΓΔ βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Με τη χθεσινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση ο ΓΔ κράτησε τη σημαντικότερη στήριξη των 745-750 μονάδων και σήμερα δοκιμάζει πάλι τις αντοχές της.

Μετοχές και δείκτες

Οι τεχνικές ενδείξεις είναι πλέον αρνητικές, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους δυνητικούς αγοραστές, που ανέμεναν την διόρθωση για να μπουν στην αγορά ή να ενισχύσουν τις θέσεις τους

Γι αυτό η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα υποτονική, με συνολικό τζίρο 26,3 εκατ. ευρώ σε 4 ώρες συνεδρίασης.

Ολοι οι δείκτες κινούνται αυτή την ώρα σε υψηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης που σημείωσε χαμηλό -1,59% στις 742,24 μονάδες, έχει ανακάμψει στις 755,77 με άνοδο 0,20%.

 Ο τραπεζικός  από -4,39% επέστρεψε στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος (-0,06%) και πήρε πάλι καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας στο -1,40%. Αυτή την ώρα Alpha -3%, Eurobank και Εθνική -1,7%, Πειραιώς -1,4%, Attica -0,5%, Ελλάδος +0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η ΔΕΗ, που γύρισε από -2,4% σε +4,5%, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης ξένου οίκου,, ο οποίος προβλέπει άνοδο της μετοχής κατά 120%!

Ακολουθούν Μυτιληναίος +2,5%, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ +1,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -3%,  Lamda -1,9%, ΕΧΑΕ -1,7%, ΑΔΜΗΕ και Aegean -1,4%, Τιτάν -1,2%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση  Cenergy +2,5%,Πλαστικά Θράκης +1,3%, Πλαίσιο και ΕυρωπαΊκή Πίστη +0,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Profile -2%, MIG -1,8%, Ιντρακάτ -1,2%, ΕΥΑΘ -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα