Χρηστικά

Με το σταγονόμετρο τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων


Πληρωμές σε 12.000 δικαιούχους αύριο αλλά δύο χρόνια από την εξαγγελία της διαδικασίας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ακόμη περιμένουν

Μόλις 12.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ενώ οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, ακόμη… επανεξετάζονται.

Δύο χρόνια από την εξαγγελία της διαδικασίας του επανυπολογισμού των συντάξεων και την υπόσχεση για την καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών, η διαδικασία φαίνεται να έχει βαλτώσει και προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Υπάρχουν επίσης σε εκκρεμότητα 215.000 περιπτώσεις «παλαιών» συνταξιούχων (προ του Μαΐου του 2016), οι οποίοι επίσης δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι τώρα για το αποτέλεσμα της διαδικασίας του επανυπολογισμού και αν πρόκειται να λάβουν αυξήσεις ή αναδρομικά.

Η συγκεκριμένη κατηγορία, των παιαλών συνταξιούχων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Μεγαλύτερη αύξηση, έως και 150 ευρώ, θα λάβουν όσοι ήταν ασφαλισμένοι για 40 χρόνια, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων για όσους παραμένουν στην εργασία για περισσότερα από 35 χρόνια.

Συγχρόνως, και στις υποθέσεις που εκκαθαρίστηκαν, εντοπίστηκαν λάθη. Πρόσφατα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατήγγγειλε λάθος επανυπολογισμό στις κύριες συντάξεις σε 600.000 συνταξιούχων, καθώς όπως επισήμανε, ο επανυπολογισμός του 2019 έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί υπόψιν:

  • Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.
  • Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
  • Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
  • Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας). Σημειωτέον ότι για τα προαναφερόμενα έχουν κρατηθεί εισφορές.

Οι αυξήσεις στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ξεκινούν από 12 ευρώ το μήνα για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 32 έτη και χαμηλές αποδοχές, έως και 1.000 ευρώ, και φτάνουν μέχρι και σε 200 ευρώ για όσους ήταν ασφαλισμένοι για 40 χρόνια και είχαν αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ.

Σημειώνεται, πως για να λάβει κανείς αύξηση στην τρέχουσα σύνταξη και αναδρομικά 25 μηνών που αναλογούν από την 1η Οκτωβρίου του 2019, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Ο συνταξιούχος να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,
  • να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016,
  • να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα