Στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν σημαντική πτώση των μεταναστευτικών ροών προς στην Ελλάδα, αποτυπώνει ο σχετικός απολογισμός του Frontex για το δεκάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης που κατεγράφη από τις διόδους της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από τον Οργανισμό στις 17 Νοεμβρίου, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σημειώθηκαν περίπου 17.000 παράνομες διελεύσεις, αριθμός μειωμένος κατά 74%, σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικά τον Οκτώβριο, κατεγράφησαν περίπου 1.050 διελεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση σχεδόν 25%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Όπως τονίζεται, οι περισσότερες εξ αυτών σημειώθηκαν σε χερσαία σύνορα, κυρίως από Αφγανούς, Σύρους και Τούρκους.
Αύξηση σε Κεντρική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια
Κατά τα ίδια στοιχεία, το δεκάμηνο καταγράφεται σημαντική αύξηση των διελεύσεων από τις διόδους της Κεντρικής Μεσογείου (+137%) και των Δυτικών Βαλκανίων (+122%). Μείωση σημειώνεται και στην Δυτική Μεσόγειο (-36%).
Ο συνολικός απολογισμός για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, δείχνει μείωση των ροών κατά 21% στην Ευρώπη, η οποία, όπως εκτιμά η έκθεση, οφείλεται κυρίως στην πτώση των αφίξεων μέσω Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου.
Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Frontex
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, είχε παρουσιάσει, μέσω επιστολής προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με καταγγελίες σε διεθνή ΜΜΕ για επαναπροωθήσεις (push-backs) μεταναστών στο Αιγαίο. Οπως είχε αναφέρει, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία άμεσης η έμμεσης εμπλοκής του Frontex ή αξιωματικών των κρατών-μελών σε σχετικά περιστατικά.
Το εν λόγω ζήτημα τίθεται επί τάπητος και στη διήμερη (χθες και σήμερα) συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, στο οποίο συμμετέχει και η Κομισιόν, η οποία είχε θέσει ερωτηματικά σχετικά με την εσωτερική έρευνα που είχε διεξαχθεί.